Ministar Malenica u emisiji „Otvoreno“: Mi smo spremni i otvoreni za dijalog, no ne želimo prihvatiti nikakve ultimatume i ucjene

Slika /slike/01 MINISTAR/Otvoreno 23.01..JPG

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ u kojoj je govorio o bijelom štrajku sudaca.

Ministar Malenica: Ne znam na što se odnosi podatak o 80 posto sudaca koji su uključeni u štrajk

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je kako je postignut dogovor o koracima koji idu u smjeru poboljšavanja statusa sudaca još nakon prvog štrajka.

„Mi smo u svibnju 2023. imali štrajk sudaca koji je trajao dva tjedna. Tijekom tog štrajka i neposredno nakon njega, sastali smo se i dogovorili korake koji idu u tom smjeru poboljšavanja statusa sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Znatno smo povećali plaće svih sudaca i državnih odvjetnika. Tim izmjenama, najviše su povećane plaće sucima prvog stupnja - za 583 eura neto“ rekao je ministar.

Govoreći o radnoj skupini, potvrdio je kako se sastala samo dva puta, ali je i odbacio tezu da se samo u dva navrata razgovaralo o izmjenama zakona.

„Drugi korak je bio nastavak razgovora o indeksaciji. Formirali smo radnu skupinu koja je nastavila sa radom. Ona se sastala dva puta, a nekoliko sastanaka je održano s Udrugom hrvatskih sudaca. Budući da u radnoj skupini nismo mogli uskladiti stavove o indeksaciji i platnim razredima, vodili smo razgovore izvan te skupine“ istaknuo je ministar.

Govoreći o postotku odgođenih ročišta, ustvrdio je kako je odgođeno samo 22 posto istih te dodao da mu nije jasno na što se odnosi podatak od 80 posto sudaca u štrajku.

„Prema podacima iz sustava, imamo podatke da je 35 posto ročišta odgođeno. Ako znamo da je prosječno odgađanje ročišta 13 posto dnevno, došli smo do podatka da je danas odgođeno samo 22 posto ročišta. Ne znam na što se odnosi podatak o 80 posto sudaca koji su uključeni u štrajk“ dodao je ministar.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec ustvrdio je kako su pojedini napisi u medijima da je UHS odbio dvije ponude Vlade  netočni.

„Mi nismo prihvatili materijalna prava, i to jedanput, prošlu srijedu, nismo dvaput odbijali kako se to u medijima govori jer nikakvu novu ponudu nismo dobili“ rekao je.

„Samo tražimo ono što smo dogovorili u svibnju 2023., a to je da će se u drugoj fazi riješiti pitanje indeksacije plaća, platnih razreda i eventualno, materijalnih prava koja će se dogovoriti“ nastavio je.

Podsjetio je kako se radna skupina zadužena za novi prijedlog zakona sastala samo dva puta.

„Ne radi se o štrajku nego o mjerama upozorenja. Zadovoljni smo odazivom kolega, moram reći da me čudi da ministarstvo barata samo podacima o odgođenim ročištima jer u mjerama su i suci viših sudova koji danas nisu imali ročišta“ zaključio je.

Mjera upozorenja nigdje se u Ustavu ne spominju

Prof. dr. sc. Viktor Gotovac komentirao je raspravu koja se povela o tome imaju li suci pravo na štrajk te što znače "mjere upozorenja".

„Staro načelo rimskog prava je da nešto možete nazvati kako hoćete, ali sadržaj će definirati o čemu se radi. Činjenica da se ne obavljaju neki poslovi sudaca za vrijeme mjera - je uskraćivanje jednog dijela rada. Uskraćivanje rada, kojim se namjerno drugoj strani u izvjesnost stavlja nastanak štete - predstavlja jednu jednostavnu i jasnu definiciju štrajka“ rekao je.

„Mi se naravno, vjerojatno nikad nećemo naći u poziciji da to nedvojbeno utvrdimo jer bi to trebali utvrditi sudovi. Oni bi trebali utvrditi je li to štrajk te je li zakonit ili ne. Ova situacija nije predviđena. Ovdje imamo jedan oblik poduzimanja jedne državne vlasti protiv druge dvije. U tom pogledu, ovdje se radi o nečem što ide u dublju teoriju funkcioniranja države. Ne radi se o radnom pravu“ nastavio je.

Na te izjave uzvratio mu je  Damir Kontrec gdje je izjavio da se radi o mjerama upozorenja, a ne štrajku.

„Suci žele da se konačno donese zakon koji će regulirati njihovoj plaći, da to ne ovisi o volji Vlade, nego da to bude propisano zakonom“ izjavio Damir Kontrec.

„Nije mi sasvim jasna situacija. Nisam nigdje našao spomen mjera upozorenja u Ustavu. Ovo ne spada nigdje, ovo je nepredviđeno u podjeli vlasti, izvanredno je u svom sadržaju“ zaključio je profesor Gotovac.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš ustvrdio je kako odvjetnici i stranke u ovoj situaciji nisu igrači, nego žrtve.

„Imam osjećaj da smo promatrači, a nismo igrači. Ne sudjelujemo u pregovorima, ali su stranke i odvjetnici kolateralne žrtve. Zamislite da se vi pripremite za emisiju, pripremite se, pozvali ste nas i prije emisije vam kamermani kažu: "mi nismo zadovoljni, nećemo odraditi emisiju“ rekao je Robert Travaš.

Napomenuo je kako svako odgođeno ročište odvjetnicima znači gubitak prihoda te podsjetio da su prošle godine zbog štrajka bez prihoda bili tri mjeseca.

Govoreći o zaostacima uzrokovanima odgodom ročišta, rekao je kako se isti broje u mjesecima.

„Mi smo od ove godine primjetili zaostatke koji se broje u mjesecima. Primjetio se zastoj u sudskom registru u Zagrebu gdje se neke promjene nisu mogle mjesecima provesti, a to je navodno bilo zbog nedostatka zaposlenih“ kazao je.

Ministar Malenica: Ne pristajemo na ultimatume, odgovornost za posljedice na sucima

„Mi smo spremni i otvoreni za dijalog, no ne želimo prihvatiti nikakve ultimatume i ucjene, a ovih dana smo čuli brojne takve situacije. UHS je odbijanjem preuzela odgovornost za štrajk, a samim time i posljedice koje proizlaze iz njega“ rekao je ministar.

Govoreći o indeksaciji, profesor Gotovac je kazao kako je to legitiman stav, ali i predvođa kako je ovo prvi u nizu štrajkova s kojima će se Vlada morati nositi budući da se bližimo parlamentarnim izborima.

„To je stvar dogovora. Mislim da je stav sudaca legitiman kao i stav Vlade. Slična su rješenja postojala u Gradu Zagrebu i u jednom času su postala traumatična jer u vremenu kriza - slabije plaćeni radnici odlaze, a bolje plaćenima raste prosjek“ kazao je profesor Gotovac.

„Suci su u svom broju razmjerno mali. Oni su tek početak nečeg što će se događati. S obzirom na približavanje izbora, jačat će pritisci. To će se ponajprije ticati plaća javnih i državnih službenika. Suci su započeli jedan proces koji će za vlast biti traumatičan“ dodao je.
 
IZVOR/FOTO:HRT/OTVORENO

Pisane vijesti