Ministar Malenica u emisiji „N1 uživo:“ Odgođeno između 21% do 22% ročišta – ostajemo otvoreni za dijalog

Slika /slike/Ministar N1.png

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je u emisiji „Newsroom“ televizije N1 u kojoj je izrazio spremnost za nastavak razgovora s Udrugom hrvatskih sudaca te je najavio dovršetak velike reforme kojom se uređuje sustav plaća u državnoj i javnoj službi.

Na pitanje novinara oko točnog broja sudaca uključenih u štrajk ministar je objasnio kako je sustav eSpis jedini relevantan u mjerenju rada sudaca, budući da suci u njega unose sve svoje aktivnosti.

„Jučer smo izašli s brojkama da je prema sustavu eSpis koji je najrelevantniji za rad sudaca bilo oko 22% odgođenih ročišta od ukupnog broja zakazanih ročišta za jučerašnji dan, a prema podacima kojima raspolažemo danas ta brojka je opet između 21 i 22%.“

„To što je Udruga hrvatskih sudaca anketirala svoje članove i od njih dobila povratne informacije nije relevantno da bismo mogli prosuditi je li štrajk uspješan ili nije,“ objasnio je ministar.

Zakon o sudovima i Sudski poslovnik propisuju obvezu sudaca da ažurno unose podatke u sustav eSpis.

Zahvalivši sucima koji su održali ročišta i prihvatili inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave pokazavši time spremnost za dijalogom, ministar je podsjetio kako je prošle godine kroz izmjene Zakona povećana plaća za najveći broj sudaca - suce prvog stupnja i to za gotovo 700 eura neto na mjesečnoj razini.

Odnos uvažavanja prema sucima

„S povećanjem od prošle godine plaće sudaca kreću u rasponu od 2.200 - 3.500 eura što znači da su početne plaće sudaca i do 1.000 eura veće od prosječne neto plaće u Hrvatskoj,“ ustvrdio je ministar Malenica.

„Budući da se u javnom prostoru pokušava prikazati da su Vlada ili Ministarstvo neosjetljivi na pravosuđe i da ga guše, istaknuo bih prije svega da smo dva puta u zadnjih pet godina povećali plaće sudaca, i da smo zadnjih šest mjeseci osim velikog povećanja plaće, povećali i naknade za dežurstva te za rad na drugom sudu. Dakle, pokazali smo brigu kroz povećanje materijalnih prava i kroz ponude koje smo dali prošlog tjedna.“

U proračunu Ministarstva vidi se tendencija porasta, što pokazuje da se povećavaju ulaganja u pravosuđe.

„Sljedeći tjedan ćemo otvoriti novu zgradu Općinskog suda u Splitu - projekt vrijedan preko 10 milijuna eura, a kroz mjesec dana očekujemo i početak gradnje na Trgu pravde. Riječ je o projektu vrijednom preko 120 milijuna eura,“ naglasio je ministar.

Osim ulaganja u infrastrukturu, povećavaju se i poboljšavaju materijalna prava i status pravosudnih dužnosnika.

„Prošle godine imali smo štrajk sudaca u svibnju i tada smo razgovarali o tome kako riješiti pitanje sudačkih plaća u nekoliko koraka. Prvi korak je učinjen sa velikim povećanjem plaća za prvostupanjske suce - 583 eura neto mjesečnog povećanja. Drugi korak bi trebao biti riješen donošenjem Zakona i kroz indeksaciju, odnosno vezivanja osnovice sudaca za neka kretanja/indeks koji bi se utvrdio. Nastavno na te razgovore, formirali smo Radnu skupinu koja se sastala nekoliko puta. U međuvremenu se dogodio štrajk sudskih službenika i namještenika koji predstavlja objektivni razlog zašto do kraja prošle godine nismo stigli donijeti taj Zakon,“ objasnio je ministar istaknuvši kako su tijekom prošlog tjedna suci odbili ponuđena materijalna prava.

„Imamo još neka otvorena pitanja koja bi trebalo raspraviti kroz rad Radne skupine, tako da pozivamo Udrugu hrvatskih sudaca da zajedno sjednemo i radimo na tome, a to smo utvrdio i u prošlotjednom s razgovoru s predsjednikom Vrhovnog suda.“

Na kraju razgovora o temi sudačkog štrajka ministar je istaknuo kako u hrvatskoj pravnoj terminologiji ne postoje mjere opreza kao takve, zbog čega smatra upitnim radi li se ovdje o zakonitom ili nezakonitom postupanju sudaca.

„Zakon je taj kojim se regulira pitanje plaća, ne samo sudaca, nego svih korisnika državnog proračuna. Uvijek je zakonodavno tijelo to koje izglasava Zakon. Ne vidim tu argument da nekoga ucjenjujemo. Ucjene i ultimatumi dolaze od strane Udruge hrvatskih sudaca. Vidjeli smo priču oko bojkota u radu izbornih povjerenstava. Neshvatljivo je da su suci bili u stanju kočiti demokratske procese. U tom smo slučaju spremni promijeniti Zakon na način da proširimo krug pravnika koji mogu raditi u izbornim povjerenstvima.“


Uredbe o koeficijentima od sutra na očitovanju sindikata

Osim štrajka sudaca, ministar se dotaknuo i najveće reforme u području plaća državnih i javnih službenika.

„Jednaka plaća za jednak rad“ premisa je s kojom smo krenuli u reformu. U čitavom smo procesu kontaktirali državna tijela, javne službe i sindikate. Uspostavili smo jedan sustav metodologije kojim smo kreirali koeficijente za pojedina radna mjesta.“

„Do ovog Zakona smo imali problematičan sustav pun anomalija. Išli smo u konsolidaciju radnih mjesta i utvrđivanja jedinstvenih koeficijenata. Smanjili smo ukupan broj radnih mjesta s 2.500 na malo više od 1.000. Prosječno povećanje plaće je otprilike 13% za državne i javne službe. Sad smo u završnoj fazi uredbe koje će sutra biti dostavljene sindikatima na očitovanje. Nakon očitovanja ćemo vidjeti postoji li mogućnost da se uvaži nešto od onoga što predlažu,“ zaključio je ministar.  
 
 
 
 FOTO: N1
 
 

Pisane vijesti