Ministar Malenica otvorio zgradu Općinskog suda u Splitu – nastavljaju se investicijski pravosudni projekti praćeni promjenama iznutra

  • Slika /slike/Otvorenje Općinskog suda u Splitu/OS u Splitu_naslovna fotografija.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica otvorio je zgradu Općinskog suda u Splitu, obnovljene u sklopu projekta „Rekonstrukcija zgrade Općinskog suda u Splitu i promocija e-usluga“ vrijednog preko 12.4 milijuna eura.

Budući da je ovime nakon 17 godina sud vraćen u centar grada, uspješno je postignuta vizija modernijeg pravosuđa bližeg građanima.

U tom kontekstu ministar Malenica objasnio je kako ulaganje u infrastrukturu nikada nije predstavljalo puku investiciju, već okvir za kvalitetnije uvjete rada i promjene koje moraju biti vidljive u rezultatima rada sudova.

„Vrijednost investicije iznosi 12,4 milijuna eura te je ona rezultat zajedničkih napora Ministarstva pravosuđa i uprave, norveških eksperata i svih djelatnika Općinskog suda u Splitu,“ naglasio je ministar dodavši kako je ovime formiran trg pravde u još jednom hrvatskom gradu.  

Nova zgrada Općinskog suda u Splitu dio je velikog pravosudnog investicijskog projekta vrijednog više od 440 milijuna eura, a u sklopu kojeg su također otvorene i nove prostorije Županijskog suda u Šibeniku (2021.), Zgrada zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu (2022.), a 2023. godine prvi put nakon 1970. godine obnovljena je i Palača pravde u Zagrebu te zgrade Županijskog suda u Sisku i Stalne službe u Petrinji.

„U ciklusu  pred nama započet ćemo gradnju najvećeg pravosudnog projekta - Trga pravde u Zagrebu kroz koji ćemo utvrditi standarde buduće gradnje svih sudova.“

„U suradnji sa Svjetskom bankom planiramo izgradnju trgova pravde u Rijeci i Velikoj Gorici te novih kapaciteta u Bjelovaru i Novskoj. Svaki od tih projekata zalog su promjena u pravosuđu,“ ustvrdio je ministar Malenica.

Ministar je istaknuo kako vanjske promjene moraju biti praćene promjenama iznutra, zbog čega Ministarstvo provodi cjelovite promjene koje obuhvaćaju investicije, bolju organizaciju, kvalitetnije propise te učinkovito upravljanje ljudskim potencijalima.

„Rastom plaća ne samo sudaca, nego i službenika i namještenika nismo samo korigirali stanje stagnacije koje smo zatekli, već smo novim zakonodavnim okvirom otvorili mogućnost za nove perspektive,“ ustvrdio je ministar.

„Promjenom ključnih procesnih zakona - stvorili smo pretpostavke za brže i učinkovitije sudske procese. Te normativne promjene pratila su digitalna rješenja - e-Komunikacija, e-Predmet, Zajednički informatički sustav zemljišnih knjiga i katastra, a uskoro i tonsko snimanje i javna objava svih sudskih odluka," dodao je.

„Provedbom akcijskih planova sudovima smo osigurali kvalitetniji alat praćenja učinkovitosti i za svaki sud detektirali područje na kojem treba podići razinu efikasnosti,“ zaključio je ministar.

Na izjave ministra nadovezao se i predsjednik Općinskog suda u Splitu Dražen Maravić rekavši kako će 25% sudačkog kadra suda u Splitu činiti mladi, ali iskusni suci.

„Koliko god zgrada bila lijepa, ona je bez ljudi ništa - bez kvalitetnih kolega i kolegica, koji osim što trebaju biti profesionalci, trebaju biti i dobri ljudi, a u kontekstu priče o ljudskim resursima posebno zahvaljujem ministru Malenici. U ovih 23 mjeseca mojega mandata rekao bih da je taj čovjek učinio više za Općinski sud u Splitu nego njegovi prethodnici u barem jedno desetljeće prije toga,“ naglasio je predsjednik Maravić. 


Foto: MPU/HINA/Mario STRMOTIĆ/ ms
 

 
 

Pisane vijesti