Ministar Malenica o odluci Ustavnog suda o početku rada Visokog kaznenog suda

Slika /slike/vijesti naslovnica/Izjava ministra Malenice-3.11.2020..jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u izjavi za medije osvrnuo se je na današnje priopćenje Ustavnoga suda vezano uz početak rada Visokog kaznenog suda.  

U svojoj izjavi ministar Malenica podsjetio je da je izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku iz 2011. godine predviđeno osnivanje Visokog kaznenog suda kao specijaliziranog suda koji je nadležan za drugostupanjske kaznene predmete, naglasivši pri tom da je izmjenama Zakona o kaznenom postupku iz 2014. njegovo osnivanje prolongirano na 1. siječnja 2020. godine. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima iz 2018. („Narodne novine“ 67/18) ustanovljen je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske.

U današnjem priopćenju, pojasnio je ministar, navedena je Odluka Ustavnoga suda kojom se odbijaju prigovori o neustavnosti Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima te se određuje da će Visoki kazneni sud započeti s radom 1. siječnja 2021.

Ministar Malenica kazao je da je prethodni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković 2019. donio odluku o sjedištu suda koji bi trebao biti u zgradi Županijskog suda u Zagrebu na prvom i drugom katu, da je sucu Ivanu Turudiću dana ovlast za obavljanje poslova sudske uprave do početka rada Visokog kaznenoga suda te da se nakon današnje odluke ide u smjeru da Visoki kazneni sud počinje s radom 1. siječnja 2021. godine.

Govoreći o pripremama za početak rada suda, ministar je kazao da je obišao prostorije namijenjene za Visoki kazneni sud i da vjeruje da će sve biti spremno za početak rada sudova iduće godine. Naglasio je da je Državno sudbeno vijeće imenovalo jedanaest od predviđenih petnaest sudaca toga suda. „Sada predstoji da Državno sudbeno vijeće raspiše natječaj za predsjednika Visokog kaznenog suda. Vjerujem da će to biti do 1. siječnja 2021.“, kazao je ministar.

Na pitanje o kritikama dijela javnosti da je taj sud nepotreban, ministar je odgovorio da se ne bi složio s tim tvrdnjama, da je riječ o specijaliziranom sudu, istaknuvši da postoje Visoki prekršajni sud, Visoki trgovački sud i Visoki upravni sud, a da se sada formira Visoki kazneni sud kao drugostupanjski sud koji smatra dobrim za ujednačavanje sudske prakse.

U svom obraćanju ministar Malenica apostrofirao je da nadležnosti Vrhovnog suda ostaju, da se ovime zapravo želi rasteretiti taj sud te dodao da će se kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku ići smjeru skraćivanja trajanja postupaka.

Ministar Malenica odbacio je tvrdnje da se Visoki kazneni sud formira zbog jedne osobe te je ponovio da će Državno sudbeno vijeće temeljem provedenog natječaja odlučiti o predsjedniku toga suda.

Foto: HINA/ Daniel Kasap/ dk
 
 
 

Pisane vijesti