Ministar Malenica komentirao radikalizaciju društva i Ovršni zakon

Slika /slike/novi osj/ministar_malenica.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je za N1 o borbi protiv radikalizacije te o Ovršnom zakonu.

Ministar Malenica se osvrnuo u kojem smjeru ide borba protiv radikalizacije društva: "U konkretnom slučaju koji se dogodio prošli tjedan (napad na Markovom trgu) nadležna tijela postupiti će sukladno zakonskim propisima. Drugi smjer je institucionalna borba i upravo je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti jedno od tijela koje će analizirati stanje s radikalizacijom hrvatskog društva i donijeti određene mjere i aktivnosti.Ono bi kao međuresorno tijelo trebalo na jedan puno širi način sagledati situaciju. Na današnjoj sjednici Vlade će biti zaključak kojim se određuje Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti kao međuresorno povjerenstvo koje bi trebalo analizirati stanje i doći do određenih mjera i aktivnosti."
 
Ministar je rekao da već sada postoje odredbe Kaznenog zakona koje sankcioniraju govor mržnje. "Postoji intencija da se do kraja godine donese uredba koja bi na razini EU odredila govor mržnje na društvenim mrežama", dodao je, navevši da će se govor mržnje uskoro uređivati i kroz Zakon o elektroničkim medijima. Za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) ministar Malenica je rekao da će se "dogoditi kad bude vrijeme": "Prvo idemo s Koordinacijom za domovinsku sigurnost. Ako bude potreba, onda će se sazvati i VNS."
 
Na kraju je ministar Malenica komentirao ovrhe i Ovršni zakon, odnosno dopune i izmjene zakona. "Već u travnju smo komunicirali da nije riječ o otpisu duga, nego o privremenoj odgodi", rekao je ministar. Dalje je naveo što očekuje od mjera kroz najavljena tri vala ovrha: "Imamo neke projekcije troškova. Do sada se za dug od 1000 kuna plaćao trošak 900 kuna, sad će biti oko 350 kuna. Za dug od 4000 kuna, trošak je bio oko 2500 kuna, sada će biti 900 kuna. Vidjeli smo da do sada ovršenici ne bi bivali obaviješteni, a postupak bi se pokrenuo. Sada uvodimo obavezu javnim bilježnicima da obavijeste dužnike o postojanju duga, gdje on ima 15 dana hoće li platiti dug ili će ga osporavati."

 


Pisane vijesti