Ministar Malenica i Božinović: Svima će rasti plaće

Slika /slike/01 MINISTAR/Malenica i Božinović.jpg

Ministri Malenica i Božinović poručili su nakon sastanka sa sindikatima državnih i javnih službi, kako će plaće svima rasti te će s novom uredbom i određivanjem koeficijenata sindikati biti zadovoljni.

"Kada su u pitanju ocjenjivanje, koeficijenti i nagrađivanje, mislim da nema vlade koja o ovome nije govorila, ali je ovo prva Vlada koja je i napravila. Napravila je to u partnerskom odnosu sa sindikatima i socijalnim parterima. Nisu ovdje nikakve dvije strane, nego nam je interesi isti, a to je da državni službenici dobiju veće plaće, da njihov rad bude adekvatno vrednovan i da podignemo atraktivnost državne službe", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka sa sindikatima o koeficijentima zaposlenika u državnim i javnim službama.

Istaknuo je kako Vlada i sindikati ulažu maksimalan napor da se podigne radni status državnih i javnih službenika, što materijalni, što profesionalni.

Sindikati će biti zadovoljni novom uredbom i određivanjem koeficijenata

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako smatra da će sindikati kada vide novu uredbu i nove koeficijente, biti zadovoljni.

Podsjetio je da će plaće rasti u punom iznosu za milijardu i pol eura u odnosu na prošlu godinu.

"Postoje i razlozi zašto nekome raste koeficijent dok nekom drugome ne raste. Iza toga postoji proces konsolidacije i metodologija koja je utvrđena i koju smo koristili za spomenutu konsolidaciju i nove koeficijente. U tom čitavom procesu su sudjelovali sindikati i resorni ministri tako da vjerujem da će nakon sastanaka svi biti zadovoljni", kazao je Malenica.

Istaknuo je kako svima raste plaća što je najvažniji efekt ove reforme  i to za cijeli iznos od milijardu i pol eura od prošle godine.

Jagić i Lončar zadovoljni postignutim u suradnji s Vladom

Čelnici sindikata u državnim službama, predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić i predsjednik Nezavisnog sindikata MUP-a Zdravko Lončar ocijenili su kako su zadovoljni s postignutim u suradnji Vladom.

"Policijski službenici rastu na 1.6 koeficijent, to je 1500 eura bruto, a neto za Zagreb je 1080 eura. Pravosudni policajci su također napredovali. Ovaj sustav je honorirao one na dnu 'hranidbenog lanca' i brinulo se najviše o njima jer nisu i ne mogu živjeti o svog rada", rekao je Lončar.

U srijedu ćemo napismeno dobiti podatke i predočiti ih svojim tijelima i mislim da ćemo se dogovoriti i da ne bi trebalo biti nekakvih problema, zaključio je Jagić.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti