Ministar Malenica dodijelio čitače Općoj bolnici Gospić i predao Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga Gospićko-senjskoj biskupiji

Slika /MURH- arhiva/vijesti/2020/12 lipanj 2020/Gospić/DSC_0689.jpg

U okviru radnog posjeta Gospiću ministar uprave dr.sc. Ivan Malenica uručio je ravnateljici OB Gospić Sandri Čubelić čitače elektroničke osobne iskaznice te je gospićko-senjskom biskupu mr. mons. Zdenku Križiću uručio Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga.

„Izrazito nam je drago da postoji interes jedinica lokalne samouprave jer je digitalizacija put kojim ćemo ići u budućnosti”, istaknuo je ministar Malenica prilikom dodjele čitača.

Uz to, ministar je naveo da sustav e-Građani već koristi oko milijun građana, a da se uslugom e-Novorođenče roditeljima na jednom mjestu omogućuje prijava djeteta kao i prijava na naknadu za novčanu potporu prilikom rođenja djeteta koje jedinice lokalne samouprave osiguravaju. Nadodao je kako Ministarstvo uprave radi na daljnjem razvoju aplikacija za digitalizaciju poslovnih procesa u javnoj upravi.

Gradonačelnik Starčević je izrazio zadovoljstvo što je Gospić među prva tri grada u Hrvatskoj koji uvodi novu platformu.

Ministar Malenica potpisao je s gospićko-senjskim biskupom mr. mons. Zdenkom Križićem Zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga Gospićko-senjskoj biskupiji kojom Republika Hrvatska vraća 157 knjiga oduzetih u vrijeme komunističkog režima.

„Povratom ovih knjiga koje datiraju čak iz 1840ih godina omogućili smo biskupiji, ali i građanima da istraže svoju povijest i korijenje svojih obitelji. U suradnji s Ministarstvom kulture i Državnim arhivom radimo i na digitalizaciji tih knjiga“, izjavio je ministar Malenica.

Sporazumom o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi, zaključenim između Vlade RH  i Hrvatske biskupske konferencije utvrđeno je neprijeporno vlasništvo Katoličke crkve nad navedenim knjigama, te su preuzete obveze izrade popisa knjiga i njihova povrata.

U pratnji ministra Malenice bila je državna tajnica Katica Prpić .

Stranica