Ministar Habijan potpisao Memorandum o suglasnosti s ministricom pravosuđa Ukrajine

  • Slika /slike/Ministar Habijan u Kijevu/FOTO 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan sudjelovao je na Konferenciji: Ujedinjeni za pravdu - odgovornost za napade na civilne objekte koja se održala 11. rujna 2024. u Kijevu, Ukrajina.

Cilj konferencije bio je podignuti svijest međunarodne zajednice na zločine protiv civilnog stanovništva Ukrajine s posebnim naglaskom na napade na civilne objekte, od energetskih, obrazovnih i znanstvenih do zdravstvenih objekata, kao i nelegalne prodaje tehnologije Rusiji koja dovodi do velikih razaranja istih.

Konferenciju je otvorio uvodnim govorom predsjednik Ukrajine Zelenski.

Ministar Habijan je u svojem izlaganju između ostalog istaknuo podršku Ukrajini i nastavak suradnje u razmjeni hrvatskog iskustva u procesuiranju ratnih zločina, te je podsjetio i na stradanja civilnog stanovništva i masovnog razaranja civilnih objekata tijekom Domovinskog rata.

Tijekom svog boravka u Ukrajini, ministar Habijan je održao bilateralni sastanak s potpredsjednicom Vlade i ministricom pravosuđa Ukrajine Olhom Stefanishynom. Teme su bile suradnja u području europskih integracija, s naglaskom na poglavlje 23., razmjena iskustva po pitanju osiguranja odgovornosti za ratne zločina i mogućnosti suradnje zatvorskih sustava.

Ministar Habijan se susreo i sa glavnim tužiteljem Ukrajine Andriyem Kostinom s kojim je razgovarao o mogućnostima za nastavak daljnje suradnje u pogledu razmjene znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka u procesuiranju ratnih zločina, s posebnim naglaskom na zaštitu žrtava i svjedoka i procesuiranju seksualnog nasilja povezanog s oružanim sukobima.

Kao dio veće hrvatske delegacije u radnom posjetu Ukrajini, predvođene predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovićem, ministar Habijan je sudjelovao na sastanku s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te na sastanku s  predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom.

Na marginama sastanka, u nazočnosti dvojice predsjednika Vlada, potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske i Ministarstva pravosuđa Ukrajine kojim će se intenzivirati suradnja prije svega u razmjeni znanja, iskustava i prakse u području pravosuđa, s naglaskom na Poglavlje 23. (Pravosuđe i temeljna prava) i pristupne pregovore s EU u području pravosuđa.

Foto: VRH/MPUDT 
 
 

Pisane vijesti