Ministar Habijan na sastanku Vijeća Europske unije za pravosuđe i unutarnje poslove

Slika /slike/0a44d53a-ffae-426e-8a2e-3b2651aa4623.jpg

Sastanak Vijeća Europske unije za pravosuđe i unutarnje poslove održan je u Luxembourgu 11. listopada 2024. Na sastanku, ispred Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske, sudjelovao je ministar Damir Habijan.

U sklopu zakonodavnih vijećanja, Predsjedništvo je informiralo Vijeće u vezi s aktualnim zakonodavnim prijedlozima.  
 
Od nezakonodavnih aktivnosti, prezentirano je trenutačno stanje u vezi s borbom protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala, koji ostaju značajan izazov za EU. Ove kriminalne aktivnosti ugrožavaju sigurnost europskih građana, utječu na poduzeća i institucije, potkopavaju gospodarstvo i vladavinu prava te predstavljaju izazov demokratskom upravljanju.

Također, prezentirano je i trenutačno stanje borbe protiv nekažnjavanja u vezi s agresivnim ratom Rusije protiv Ukrajine, odnosno aktivnosti Međunarodnog kaznenog suda, Zajedničkog istražnog tima, Savjetodavne misije EU-a u Ukrajini, te Eurojusta i Europola. Hrvatska pozdravlja kontinuirano zadržavanje ove točke na dnevnom redu JHA Vijeća te će nastaviti pomagati Ukrajini u borbi protiv nekažnjivosti kroz razmjenu iskustava o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.
  
Ministri su razmijenili mišljenja o poticanju pristupa pravosuđu u kontekstu vladavine prava i konkurentnosti, što predstavlja temeljno pravo i ključan element vladavine prava.

Posljednjih godina u Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove održane su rasprave o pristupu pravosuđu, s naglaskom prvenstveno na pristupu pojedinaca pravosudnom sustavu.

Republika Hrvatska poboljšava transparentnost, jasnoću i dostupnost zakonodavstva i pravnih informacija između ostalog kroz digitalizaciju i digitalne platforme, te trenutni projekt NPOO-a „Razvoj alata za javnu objavu i pretraživanje sudskih odluka“. Alternativno rješavanje sporova također je koristan alat u kontekstu pristupa pravosuđu, što potvrđuje dugogodišnje postojanje zakonodavnog i institucionalnog okvira u Republici Hrvatskoj.

Mišljenja su se razmijenila i o borbi protiv rasizma, odnosno izvješću o provedbi akcijskog plana za antirasizam. Europska unija izgrađena je na načelu jedinstva u različitosti. Svaka diskriminacija na temelju rasnog ili etničkog podrijetla potkopava samu strukturu koja drži Uniju na okupu. Republika Hrvatska je pozdravila Izvješće, te iako nema zaseban akcijski plan za borbu protiv rasizma, brojni drugi strateški dokumenti adresiraju probleme obuhvaćene mjerama Akcijskog plana.  
 
Predsjedništvo je, također, informiralo Vijeće o razvoju događaja u području borbe protiv antisemitizma, EU-ovog godišnjeg izvješća za 2024. o primjeni Povelje EU-a o temeljnim pravima, pristupanju EU-a Europskoj konvenciji o ljudskim pravima te pregovorima između EU-a i SAD-a o sporazumu o e-dokazima. Slovačka Republika predstavila je informacije vezane za Izvješće o vladavini prava za 2024., a Predsjedništvo o Ministarskom forumu EU-a i zapadnog Balkana o pravosuđu i unutarnjim poslovima. 

FOTO: https://newsroom.consilium.europa.eu/videos


Pisane vijesti