Ministar Habijan na sastanku Radne skupine za prvo ažuriranje „Programa politike puta u digitalno desetljeće 2030.“

  • Slika /slike/sastanak Radne skupine/Slika 11.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan sudjelovao je u ponedjeljak, 9. rujna na sastanku Radne skupine za prvo ažuriranje „Programa politike puta u digitalno desetljeće 2030.“

Riječ je o strateškom dokumentu digitalne dekade koji opisuje načine i mjere putem kojih će Hrvatska doseći ispunjenje zadanih digitalnih europskih ciljeva.

Obveza izrade ovog dokumenta proizlazi iz programa politike „Put u digitalno desetljeće,“ kojim je 2022. godine definirana digitalna tranzicija Europe te su uspostavljeni konkretni digitalni ciljevi koje države članice Europske unije žele ostvariti do 2030. godine.

„Slijedom toga, svaka je država članica preuzela zadaću izraditi svoj nacionalni plan sukladno lokalnom kontekstu, postojećim i planiranim aktivnostima te osiguranim financijskim okvirom, a posebno me ponosnim čini činjenica kako je upravo Republika Hrvatska prva izradila i dostavila nacrt ovog plana u Europsku komisiju,“ izjavio je ministar Habijan zahvalivši svim članovima Radne skupine na njihovom predanom i savjesnom radu.

U svome govoru istaknuo je kako je digitalizacija danas glavna pokretačka snaga u privatnom, ali i poslovnom okruženju zbog čega bi digitalne tehnologije trebale doprinijeti postizanju širih društvenih rezultata koji nisu ograničeni samo na digitalnu sferu, već imaju i pozitivne učinke na svakodnevni život i dobrobit građana.

„Da bi bila uspješna digitalna transformacija trebala bi se odvijati usporedno s poboljšanjima u pogledu demokracije, dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i učinkovitijih javnih usluga, a kao predstavnik izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj mogu reći kako su upravo to ključni prioriteti ove Vlade. Tijekom ovog desetljeća Hrvatska će blisko surađivati i udružiti resurse s ostalim državama članicama kako bi sve zajedno ostvarile napredak u području digitalnih sposobnosti i tehnologija čiji brzi razvitak zahtijeva našu brzu reakciju i neprestano usavršavanje,“ zaključio je ministar Habijan.
 
 Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Bernard Gršić predstavio je analizu trendova u digitalizaciji istaknuvši kako digitalna stvarnost podrazumijeva veliku odgovornost te pouzdano i kontrolirano vođenje u kojemu javna uprava zajedno s privatnim sektorom, holističkim i koordiniranim politikama i pristupom pridonosi oblikovanju održive, uključive digitalne budućnosti za sve.

„Hrvatska se s ostalim državama članicama Europske unije u provođenju digitalne tranzicije odredila politikom Digitalnog kompasa s ciljem jačanja svoje digitalne suverenosti i postavljanja vlastitih standarda za novo digitalno doba,“ kazao je državni tajnik Gršić.

Iz Bruxellesa se sudionicima Radnog sastanka putem online platforme obratio i predstavnik Europske komisije Guido Acchioni ustvrdivši kako će u narednom desetljeću biti potrebno poduzeti dodatne korake u digitalizaciji te učiniti javne usluge dostupnije građanima.

Svoj doprinos sastanku Radne skupine dali su i ostali članovi Europske komisije - Valentina Parziale, Jola Dervishaj i Vladimir Duković.

U izradi dokumenta sudjelovalo je preko 30 članova i članica Radne skupine iz redova državnih i javnih tijela, stručnih udruženja i sektora digitalnih tehnologija te predstavnika akademske i poslovne zajednice, a sve pod koordinacijskim vodstvom nekadašnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, čije je poslove nedavno preuzelo Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Pisane vijesti