Ministar Bošnjaković predstavio program i prioritete Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta

Slika slike/novi osj/2ministar.jpg

28. siječnja, Brussels - Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta su predstavljeni program i prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području pravosuđa.

Vrijeme kada Hrvatska predsjeda Vijećem označeno je kao vrijeme velikih izazova za Europsku uniju na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa, a glavni moto hrvatskog predsjedanja je „Snažna Europa u svijetu punom izazova“.

„U području pravosuđa hrvatsko predsjedanje će se fokusirati na razradu prioriteta u kontekstu Europe koja štiti svoje građane. Tijekom našeg predsjedanja fokusirat ćemo se na raspravu o budućnosti područja slobode, sigurnosti i pravde.“ – rekao je u uvodu predstavljanja ministar Bošnjaković.

Potreba za definiranjem strateških smjernica područja sigurnosti, slobode i pravde proizlazi iz samog Strateškog program Europske Unije za razdoblje 2019.-2024. koji je usvojen u lipnju prošle godine i definira smjer Europske Unije za sljedeće petogodišnje razdoblje: „Zamislili smo strukturu budućih strateških smjernica koncipirati oko 4 cjeline: vrijednosti i vladavina prava, međusobno povjerenje, zaštita našeg zajedničkog europskog područja i nove tehnologije.“

Prema pravnim područjima ministar Bošnjaković je pobliže naveo ciljeve hrvatskog predsjedanja na području temeljnih ljudskih prava, kaznenog prava, građanskog prava te dodatne edukacije pravosudnog kadra.



Pisane vijesti