II. vježba službenika Odjela osiguranja kaznenih tijela, interventnih timova pravosudne policije – „Rješavanje incidentnih događaja većeg opsega“

  • Slika /slike/Zatvorski sustav/II vježba - 1.jpg
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Uprave za zatvorski sustav i Centra za izobrazbu, u četvrtak 11. lipnja i petak 12. lipnja 2015. godine, u prostorima Kaznionice u Lepoglavi i sportske dvorane Osnovne škole „Ante Starčević“ u Lepoglavi održana je dvodnevna vježba pod nazivom „Rješavanje incidentnih događaja većeg opsega“, u okviru koje su službenici Odjela osiguranja kaznenih tijela (pravosudna policija) demonstrirali potrebna znanja i vještine za uspješno rješavanje istih. Vježbu je svojom prisutnošću podržao ministar pravosuđa Orsat Miljenić, pomoćnik ministra nadležan za zatvorski sustav Ivica Šimac i drugi predstavnici Ministarstva pravosuđa.

U vježbi su sudjelovali službenici Odjela osiguranja Kaznionice u Glini, Kaznionice u Lepoglavi, Kaznionice i zatvora u Požegi, Zatvora u Osijeku, Zatvora u Puli, Zatvora u Varaždinu i Zatvora u Zagrebu.
 
U prvome danu vježbe, uz sudjelovanje službenika interventne policije Ministarstva unutarnjih poslova, prikazane su taktike i tehnike postupanja prilikom kriznih situacija u kaznenome tijelu, što je uključivalo i postupanje prilikom narušavanja stanja sigurnosti kaznenog tijela od strane većeg broja osoba. Drugoga dana održan je trening s kratkim oružjem te je izvedena završna situacijska vježba u kojoj su službenici pravosudne policije demonstrirali rješavanje konkretnih zadaća tijekom obavljanja poslova sprovođenja zatvorenika visokog stupnja sigurnosnog rizika, što sličnije realnim uvjetima.
 
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je važnost integracijske suradnje, osobnog angažmana, ulaganja u stjecanje znanja i vještina te daljnji razvoj koncepta rada interventnih timova unutar zatvorskog sustava. 

Pisane vijesti | Izvršavanje kaznenih i prekršajnih sankcija