Hrvatski sabor imenovao glavnu državnu odvjetnicu Republike Hrvatske Zlatu Hrvoj-Šipek

Slika /slike/novi osj/sabor12.png

Na 16. sjednici 9. saziva Hrvatskog sabora imenovana je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Nakon što je saborski Odbor za pravosuđe podržao Vladin prijedlog da se za novu glavnu državnu odvjetnicu imenuje Zlata Hrvoj-Šipek, na današnjoj sjednici sabora, saborski zastupnici i zastupnice imenovali su Hrvoj-Šipek na dužnost glavne državne odvjetnice.
Kao predstavnik predlagatelja, ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković je 7. svibnja uvodno izlagao dodatno obrazloženje.

Po novoj proceduri koja je propisana novim Zakonom o državnom odvjetništvu, državno odvjetničko vijeće raspisalo je javni poziv gdje je dalo rok od 30 dana da se jave zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete. Nakon što se javilo šest kandidata, Vlada RH donijela je odluku o imenovanju povjerenstva koje je imalo zadaću obaviti razgovor sa kandidatima. Nakon obavljenih razgovora izvršena je daljnja analiza odgovora koje su kandidati dali te je izvršen uvid u životopise i programe kandidata.
Ovo je prvi put da je procedura drugačija, da su kandidati podnosili programe i druge dokumente. Nakon analize, Vlada je utvrdila kao svoj prijedlog kandidata Zlatu Hrvoj-Šipek. Cijeli svoj profesionalni vijek je provela u državnom odvjetništvu, kazao je Bošnjaković predstavljajući kandidatkinju za glavnu državnu odvjetnicu.

'Mislim da je najbolji kandidat. Ona u svom radu nema nikakvih dvojbenih točaka ili mrlja. Ovo je svojevrsni presedan, ovo je po prvi put da ćemo imati ženu na čelu državnog odvjetništva, i po prvi put da nije iz kaznenog dijela nego iz građanskog' , rekao je Bošnjaković.
Na današnjoj i posljednjoj sjednici ovog saziva Hrvatskog sabora, zastupnici su sa 80 glasova za i 40 glasova protiv podržali prijedlog Vlade za imenovanje Zlate Hrvoj-Šipek.
Sabor imenuje glavnog državnog odvjetnika na Vladin prijedlog, na četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Snimku možete pogledati ovdje:

 

Pisane vijesti