Državni tajnik Rukavina: Predloženo produženje rokova neće dovesti u pitanje reforme i investicije

Slika /Zadnji OSJ/2706rukavinasabor.png

Izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima koje je danas, u hitnom postupku, Saboru predstavio državni tajnik Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Sanjin Rukavina, a koje za cilj imaju produženje rokova, neće dovesti u pitanje reforme i investicije.

Provedbom zapošljavanja putem Centraliziranog sustava za zapošljavanje u državnoj službi predviđena Nacionalnim planom oporavka i otpornosti 2021.-2026.tj. Zakonom o državnim službenicima iz 2023.., unaprijedit će se postupak planiranja i zapošljavanja u državnoj službi, a stupanjem na snagu odredaba o planu zapošljavanja 1. lipnja 2024. i odredaba o postupku provedbe javnog natječaja 1. srpnja 2024., prestaju važiti dosadašnji propisi o zapošljavanju, a nova zapošljavanja će se provoditi isključivo kroz Centralizirani sustav za zapošljavanje. 
S obzirom na kašnjenje u izradi aplikativnog rješenja za Centralizirani sustav za zapošljavanje, potrebu osiguranja administrativnih kapaciteta te provedbu edukacija za službenike državnih tijela koji će raditi u navedenom sustavu, ispunjenja tehničkih preduvjeta za provedbu novog načina zapošljavanja i nemogućnost zapošljavanja izvan Centraliziranog sustava za zapošljavanje nakon stupanja na snagu odredaba o javnom natječaju (1. srpnja 2024.), potrebno je produžiti rok za primjenu dosadašnjih propisa o zapošljavanju u prijelaznom razdoblju. 
 
Predloženo produženje rokova neće dovesti u pitanje reforme i investicije te će se do kraja 2024. godine provesti zapošljavanja putem centraliziranog sustava i ispuniti pokazatelj uspješnosti iz provedbene odluke Vijeća EU, naglasio je državni tajnik Rukavina.
 
Saboru je, stoga, predloženo produženje primjene dosadašnjih propisa koji se odnose na postupak i raspisivanje javnog natječaja i oglasa za prijam u državnu službu na određeno vrijeme, zapošljavanje namještenika u prijelaznom razdoblju do 1. studenoga 2024.
Također, predlaže se mogućnost prijave na interni oglas, pored državnih službenika(kako je propisano važećim Zakonom), službenika upravnih tijela jedinica lokalne i područne(regionalne) samouprave i službenika javnih službi, koji ispunjavaju formalne uvjete za raspored na radno mjesto. Na taj način osigurava se mobilnost službenika u javnoj upravi. 
Pored toga, predlaže se u prijelaznom razdoblju - od dana stupanja na snagu ovoga Zakona do 1. siječnja 2026., kada to zahtijevaju potrebe službe, mogućnost premještaja službenika upravnog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno službenika iz javne službe na radno mjesto u državnoj službi za koje ispunjava propisane uvjete. Predlaže se također propisati mogućnost privremenog premještaja službenika upravnog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili javne službe u državnu službu, u iznimnim slučajevima, kada to zahtijevaju potrebe službe. Također, državni službenik može biti premješten u drugo državno tijelo, upravno tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno javnu službu pod istim uvjetima.


Pisane vijesti