Državni tajnik Martinović na neformalnom sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove u Logroñu

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/srpanj/53061144385_50d70ed169_k.jpg

U okviru španjolskog predsjedanja Vijećem  21. srpnja u Logroñu održan je neformalni sastanak Vijeća EU ministara u formatu pravosuđa. Na sastanku je sudjelovao državni tajnik Juro Martinović.

Raspravljalo se o poboljšanju dostupnosti pravosuđa u 21. stoljeću, s posebnim osvrtom na osobe s invaliditetom. Državni tajnik istaknuo je kako bi na razini Europske unije bilo korisno u većoj mjeri provoditi edukacije na temu specifičnih potreba osoba s invaliditetom, odnosno kako komunicirati na jasniji i njima razumljiv način te se ispravno ophoditi prema njima uzimajući u obzir različite vrste invaliditeta.

Razgovaralo se i o mehanizmima za unapređenje zaštite i podrške za žrtve kaznenih djela. Zaštita i podrška za žrtve kaznenih djela i mehanizmi kojima se to ostvaruje jedni su od najvažnijih elemenata pravosudnog postupka. Direktiva o pravima žrtava kao horizontalni instrument, uz druge pravne instrumente na razini EU koji su doneseni, a koji se odnose na posebne kategorije žrtava, u velikoj su mjeri ispunili svoje ciljeve.

Istaknuto je da je sad potrebno potaknuti države članice na potpunu praktičnu primjenu odredaba Direktive o pravima žrtava, te uočene nedostatke u praksi ispraviti osiguranjem dodatnih edukacija, pisanih uputa i tumačenja odredbi, kako bi praktičari ujednačili i poboljšali svoju praksu.

Također, jedna od tema bila je i izazovi i odgovori koji se pojavljuju u području pravosuđa u suočavanju s rastućom prijetnjom koju organizirani kriminal predstavlja građanima Unije. Kada se govori o izazovima u području pravosuđa u suočavanju s prijetnjom koju organizirani kriminal predstavlja, a posebno kada se govori o novim tehnologijama koje se koriste u kriminalnim aktivnostima, prije svega potrebno je unaprijediti postojeći sustav za istraživanje transakcija s kriptovalutama boljim IT alatima i edukacijama te razmjenom najbolje prakse.  

Potrebna je suradnja i s bankama i pružateljima platnih usluga, neophodna  je pojačana suradnja i razmjena najboljih praksi te edukacija među nadležnim državnim institucijama, a važno je i unaprijediti međunarodnu suradnju.

Foto: Pool PEUE/Miguel Toña

Pisane vijesti