Državni tajnik Crnčec na neformalnoj konferenciji ministara pravosuđa Vijeća Europe

  • Slika /slike/01 JHA  Vijeće - copyrights EU/drzavni tajnik Crncec 5-9-2024.jpg
  • Slika

Na neformalnoj konferenciji ministara pravosuđa Vijeća Europe održanoj 5. rujna u Vilniusu pod nazivom „Prema odgovornosti za međunarodne zločine počinjene u Ukrajini“ ispred Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije sudjelovao je državni tajnik Ivan Crnčec.

Pravosudni dužnosnici Vijeća Europe razmijenili su mišljenja i stavove vezane za odgovornost za teške međunarodne zločine počinjene na teritoriju Ukrajine s ciljem pronalaženja načina na koje Vijeće Europe i njezine države članice mogu značajno pojačati svoju potporu ukrajinskom pravosudnom sustavu i ojačati međunarodni pravni poredak osiguranjem odgovornosti za zločin agresije.
 
Državni tajnik Crnčec je u svojem izlaganju, između ostalog, potvrdio podršku Ukrajinskim vlastima u borbi protiv nekažnjivosti i spremnost Republike Hrvatske za nastavak pružanja stručne pomoći kroz razmjenu iskustava u nacionalnom procesuiranju ratnih zločina.
 
Također, na margini Konferencije, otvorena je za potpisivanje Okvirna konvencija Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava (CETS No. 225), prvi međunarodni pravno obvezujući ugovor čiji je cilj osigurati korištenje sustava umjetne inteligencije u skladu s ljudskim pravima, demokracijom i vladavinom prava. Konvenciju je potpisala i EU ispred država članica.

Pisane vijesti