Bilateralne konzultacije između ministarstava pravosuđa Hrvatske i Slovenije

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Ljubljana/IMG_2307.jpg
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik dr.sc. Kristian Turkalj boravio je u Ljubljani 10. srpnja 2017. godine, s predstavnicima Ministarstva pravosuđa, u službenom posjetu Ministarstvu pravosuđa Republike Slovenije te se, u okviru bilateralnih konzultacija između ministarstava pravosuđa Hrvatske i Slovenije, susreo s državnom tajnicom Tinom Brecelj.

S obzirom da Republika Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine i dio je trija Predsjedništva s Rumunjskom (prva polovina 2019.) i Finskom (druga polovina 2019.) tek joj prethodi intenzivni period priprema za predsjedanje.

Slijedom toga Ministarstvo pravosuđa je trenutno fokusirano na prikupljanje relevantnih iskustava drugih država članica, analizom potreba te stupanja u kontakt s državama iz trija Predsjedništva.

Budući da je Slovenija u prvoj polovini 2008. predsjedala Vijećem EU (ponovno će predsjedati Vijećem EU u drugoj polovini 2021.) ključna tema razgovora sa slovenskim kolegama bila je upravo prijenos iskustava važnih za pripremu predsjedanja Vijećem EU.

U nastavku susreta razgovaralo se o slovenskim iskustvima s posljedicama ukidanja okvirnih mjerila za rad sudaca kao i o hrvatskim iskustvima u odnosu na učinke ukidanja sudske istrage. Slovensku su stranu zanimala hrvatska iskustva u racionalizaciji sudačke mreže, a izaslanstvo MPRH-a je posjetilo također i Vrhovni sud RS i Općinski sud, razmijenivši bitne informacije o  zemljišno-knjižnoj reformi.

Razgovorom o specifičnostima zatvorskih sustava dviju država i posjetom Zatvoru Dob uspješno su zaključene bilateralne konzultacije te je konstatirano obostrano zadovoljstvo razmijenjenim iskustvima i vrlo dobrom dosadašnjom suradnjom.

Pisane vijesti | Bilateralni sastanci