Aktualno prijepodne: Vlada je poduzela čitav niz zakonodavnih prijedloga s ciljem zaštite žrtava

Slika /slike/00 MINISTAR HABIJAN/sjednica Vlade 18.9.JPG

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan odgovarao je na upite zastupnice Hrvatskoga sabora, Vesne Bedeković, o poduzetim radnjama za zaštitu žena od nasilja.

"Izričem javnu osudu bilo kakve vrste nasilja, osobito nasilja nad ženama i u obitelji. Ova je Vlada poduzela i donijela čitav niz zakonodavnih izmjena koji su imali za cilj zaštititi žrtve, strože kazniti nasilnika i, koliko je moguće, u većoj mjeri ga isključiti iz društva", izjavio je ministar te dodao kako su izmjene i dopune Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji rezultat otvorenog dijaloga Vlade Republike Hrvatske s akademskom zajednicom i udrugama civilnoga društva. 

Ministar Habijan ponovo je naglasio saborskim zastupnicama i zastupnicima da je u Kazneni zakon uvedeno novo kazneno djelo femicida - teškog ubojstva žene, koje ne zastarijeva, a propisane kazne su od 10 godina do dugotrajnog zatvora.

Također, ministar je dodao kako postoji niz drugih kaznenih djela i strožih kazni. 

„Kod silovanja više nije moguće izreći mjeru rada za opće dobro, dok se djelo spolnog uznemiravanja više ne progoni po prekršajnom zakonu, nego po Kaznenom zakonu“, dodao je ministar.

Osvrnuo se i na novitet obveze suda i Državnog odvjetništva da moraju saslušati žrtvu nasilja prije nego što odluče i donesu rješenje, pogotovo u okolnostima koje su opasne za nju i članove njezine obitelji.

Na kraju, ministar je izjavio kako kazne moraju biti stroge jer trebaju postići odvraćajući učinak prema nasilju, ali je apelirao na sve dionike koji izriču sankcije da iskoriste institute koje je Vlada uspostavila kako se nasilje ne bi ponavljalo. 

„Sinergijski učinak između onoga što imamo u zakonu i onih koji ga moraju primijeniti je važan. Samo tako ćemo uspjeti“, zaključio je ministar.
 


Pisane vijesti