Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru

Slika /slike/Ministar.png

Hrvatski sabor započeo je svoju 6. redovitu sjednicu i redovito proljetno zasjedanje.

Tom prilikom, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio je na zastupničko pitanje Marije Jelkovac o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja.

Odgovarajući na pitanje, ministar Malenica naglasio je kako će Ured europskog javnog tužitelja biti neovisno tijelo Unije koje je zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije.

“Cilj i smisao Ureda europskog javnog tužitelja na centraliziranoj razini, ali i na decentraliziranoj razini je podizanje optužnica i provođenje kaznenog progona pred nadležnim sudovima država članica” kazao je ministar pravosuđa i uprave te dodao kako je ta Uredba stvorila obavezu Republici Hrvatskoj da donese zakon koji bi predstavljao pravni temelj za decentraliziranu razinu.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je nacrt Zakona o provedbi uredbe o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja, koji je izglasan u Hrvatskom saboru 28. Prosinca 2020. godine” izjavio je ministar.

Uz to, Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo je Pravilnik o uvjetima i postupku predlaganja kandidata za imenovanje delegiranih europskih tužitelja koji je stupio na snagu 15. prosinca, a Republika Hrvatska će imati dva delegirana europska tužitelja.

“Na temelju tog Pravilnika, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 28. prosinca objavilo je javni poziv kandidatima za delegiranog europskog tužitelja, a taj poziv je zatvoren 15. siječnja” naglasio je minister te dodao kako je izbor kandidata u tijeku i kako će biti okončan do kraja siječnja.

Također, ministar je naglasio kako Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavlja s provođenjem aktivnosti radi tehničke i organizacijske uspostave Ureda europskog javnog tužitelja kao što su pronalazak odgovarajućeg prostora, njegovo opremanje i uređivanje, te zapošljavanje službeničkog kadra u Ured.

“Uvjeren sam da ćemo kroz ovu instituciju zaštititi prava i interese građana Republike Hrvatske, a isto tako nastaviti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala” zaključio je ministar.

Aktualno prijepodne možete pratitit uživo na: https://www.youtube.com/watch?v=xKOjWSrk8t8

Pisane vijesti