Uvod

  • Dobili ste poziv da se javite u probacijski ured...
  • Izašli ste iz zatvora ili ste dobili rad za opće dobro?
  • Sud vam je odredio obvezu liječenja od ovisnosti, a netko vam je rekao da se morate javljati u probaciju?
  • Na državnom odvjetništvu vam je ponuđeno odbacivanje kaznene prijave ako prihvatite određene obveze?
  • Ne znate kome se trebate obratiti i što se točno očekuje od vas?

Ako zaista imate pravomoćnu sudsku odluku temeljem koje ste uključeni u probaciju s vama će raditi probacijski službenici - stručnjaci iz područja socijalne pedagogije, psihologije, socijalnog rada, pravnih znanosti i drugih društvenih ili humanističkih znanosti, posebno educirani za provođenje probacijskih poslova.

Po dolasku u probacijski ured objasniti ćemo vam vaša prava i obveze te vas upoznati s detaljima izvršavanja sankcije. Vaš probacijski službenik će vas savjetovati o načinima održavanja kvalitetnog života u okvirima zakonitog. Biti ćete informirani o mogućnostima koje vam se nude u zajednici, upućeni u načine rješavanja svakodnevnih problema i poticani da vlastitim snagama pokrenete svoj život u pozitivnom smjeru. Isto tako, probacijski službenik će provjeravati izvršavate li naložene obveze i pridržavate li se zakona te će o tome redovito izvještavati sud. U tom procesu, možemo vas posjećivati u vašem domu, kontaktirati s vašom obitelji, osobama na čiju štetu ste počinili kazneno djelo, institucijama u kojima izvršavate određene obveze, policijom, centrom za socijalnu skrb i drugim akterima bitnim za izvršavanje sankcije.

Probacijski službenici su podrška i pomoć na vašem putu, no o vama ovisi koliko ćete brzo i uspješno doći do cilja. Ne zaboravite, probacijske mjere su tu da bi se izbjegao gubitak slobode osuđene ili okrivljene osobe, no svrha probacije je i zaštita sigurnosti zajednice – kršite li obveze dok ste uključeni u probaciju, moguće je da time dovodite u opasnost sebe i svoju okolinu. Ukoliko osoba uključena u probaciju uporno ne ispunjava svoje obveze, odlukom suda ona može završiti u zatvoru.

Vaš probacijski službenik ozbiljno shvaća vašu slobodu, no to isto očekuje i od vas!