Sjednica Vlade: Građani Otoka početkom prosinca birat će novog gradonačelnika

Na 32. sjednici Vlade ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan predstavio je Prijedlog odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Otoka u Vukovarsko - srijemskoj županiji, kao i Prijedlog rješenja o istovremenom raspuštanju Općinskog vijeća Općine Otok i razrješenju općinskog načelnika Općine Otok u Splitsko - dalmatinskoj županiji.

„Kao što znamo gradonačelniku Grada Otoka prestaje mandat po sili Zakona, obzirom da je isti podnio ostavku dana 20. rujna ove godine,“ podsjetio je ministar Habijan na početku svog izlaganja.

Sukladno Zakonu, ako prije isteka mandata prestane mandat gradonačelniku koji nema zamjenika, onda se u toj jedinici lokalne samouprave raspisuju prijevremeni izbori koji se moraju održati u roku od 90 dana od dana prestanka mandata gradonačelnika.

Stoga se predlaže raspisivanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Otoka te se za dan provedbe izbora predlaže 1. prosinac ove godine,“ naglasio je ministar Habijan.

Druga predstavljena Odluka na sjednici Vlade odnosila se na Općinu Otok u Splitsko - dalmatinskoj županiji.

Obzirom da Općinsko vijeće po drugi puta nije donijelo proračun za tekuću 2024. godinu, ispunjeni su svi zakonski uvjeti da se istovremeno raspusti Općinsko vijeće te da se razriješi općinski načelnik Općine Otok.

FOTO: Hina 

Pisane vijesti