Uredba ne propisuje dane kada će državni službenik raditi u uredu

Ovim putem želimo reagirati na navode koji su se proteklih dana našli u medijskom prostoru vezano za hibridni model rada državnih službenika.

Smatramo važnim pojasniti kako je prijedlogom Uredbe o radu na izdvojenom  mjestu rada i rada na daljinu u državnoj službi predviđena mogućnost rada na izdvojenom mjestu rada, rada na daljinu i rada u nepunom radnom vremenu u državnoj službi na način da službenici mogu najmanje jedan dan u tjednu raditi na izdvojenom mjestu rada ili na daljinu, najmanje dva dana u tjednu u prostoru državnog tijela, a ostale dane u tjednu prema dogovoru državnog službenika s nadređenim službenikom odnosno dužnosnikom.

Dakle, prijedlogom Uredbe daje se mogućnost rada od kuće do 3 dana u tjednu, ako se tako dogovore službenik i njemu nadređeni službenik, isto kao što je to propisano i trenutno važećom Uredbom. Stoga, kada govorimo o broju dana koje službenik može raditi od kuće, nema razlike u odnosu na dosadašnje propise.

„Uredba ne propisuje dane kada će državni službenik raditi u uredu odnosno koje dane će raditi na izdvojenom mjestu rada. To ovisi o poslodavcu, odnosno tijelu. Čelnik tijela je odgovoran za rad tijela, da svi procesi neometano teku. Kada smo uveli ovaj model rada u državnu službu, htjeli smo osigurati veću ravnotežu između privatnog i poslovnog života službenika. Međutim, ne trebamo zaboraviti razlog zbog kojeg smo mi svi ovdje u javnoj upravi, a to su naši građani. Kao stručni nositelji ove uredbe moramo paziti i brinuti o ravnoteži između zadovoljstva službenika, ali i zadovoljstva građana pruženim uslugama“, istaknula je državna tajnica Fadila Bahović.

Stoga rad na izdvojenom mjestu rada ili rad na daljinu treba organizirati tako da osigura pravovremeno i kvalitetno ispunjavanje svih zadataka.

Nacrt Prijedloga uredbe o radu na izdvojenom mjestu rada i radu na daljinu u državnoj službi trenutno je na e-Savjetovanju budući da je novim Zakonom o državnim službenicima, koji je stupio na snagu dana 1. siječnja 2024. godine propisana obveza detaljnijeg uređenja mogućnosti rada na izdvojenom mjestu rada i rada na daljinu u državnoj službi.

Dodajemo kako je u prvih šest mjeseci 2024. godine, preko 25% državnih službenika koristilo mogućnosti hibridnog modela rada, što je dovoljan pokazatelj fleksibilnosti Uredbe.

Pisane vijesti