Državni tajnik Gršić na konferenciji „Cyber security conference – CSC 2024.“ istaknuo važnost međuresorne suradnje kako bi se osigurao dostupan, otvoren i siguran kibernetički prostor za hrvatske građane

Državni tajnik Gršić sudjelovao je na osmoj konferenciji Cyber security conference - CSC 2024.  koja se održava u Osijeku 9. i 10. listopada, u organizaciji Hrvatskog instituta za kibernetičku sigurnost

Tema ovogodišnje konferencije je "Umjetna inteligencija u kibernetičkoj sigurnosti" te za cilj ima pružiti platformu stručnjacima iz različitih područja za okupljanje, razmjenu znanja i rješenja, kao i suradnju kako bi se svi segmenti sinergijski uhvatili u koštac s najnovijim izazovima kibernetičke sigurnosti.

Tom je prilikom državni tajnik ukazao na porast kibernetičkih prijetnji na globalnoj razini te iznimnu važnost podizanja svijesti o mogućim kibernetičkim ugrozama i kako se od njih zaštititi.

„Krajnji cilj svih uključenih aktera za područje kibernetičke sigurnosti je uređen, dostupan, otvoren i siguran hrvatski kibernetički prostor kroz koordiniran i uravnotežen odgovor niza institucija koje predstavljaju sve sektore društva.

Pored svih aktivnosti koje se provode u procesu digitalne transformacije u Hrvatskoj, od velike je važnosti i suradnja među državama EU kako bi se osigurao dostupan, otvoren i siguran kibernetički prostor za hrvatske građane.

Pitanje sigurnosti jedno je od temeljnih pitanja svake države, pri čemu se ne smiju ignorirati opasnosti i rizici koji su dio kibernetičkog prostora,“ istaknuo je državni tajnik Gršić.

Sudionici su zaključili kako se u današnjem digitalnom dobu, kibernetičke prijetnje razvijaju brže nego ikad prije, stavljajući organizacije pred složene izazove u zaštiti njihovih informacijskih sustava i podataka. Paralelno s tim, umjetna inteligencija otvara nova vrata u otkrivanju, prevenciji i reagiranju na sigurnosne prijetnje, nudeći revolucionarne pristupe u borbi protiv kibernetičkog kriminala.

 
„U današnje vrijeme digitalizacije, sigurnost u virtualnom okruženju još je važnija jer o njoj danas najviše ovisi zaštita osobnih podataka, zaštita od gubitaka podataka, zaštita financijskih transakcija, ali i očuvanje poslovne reputacije te prevencije od napada na digitalne sustave.

Razvoj umjetne inteligencije donosi brojne mogućnosti u području kibernetičke sigurnosti, omogućujući nam da nadogradimo postojeće obrambene sustave kroz automatizaciju i napredniju analitiku. Naša dužnost je iskoristiti te napredne tehnologije kako bismo proaktivno prepoznali ranjivosti i osigurali snažan odgovor na prijetnje prije nego što iste postanu stvarne opasnosti. Želimo biti proaktivni u procesima digitalizacije na svim razinama društva i u tome imamo snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske.,“ zaključio je državni tajnik Gršić.
 

Pisane vijesti