Centar za mirno rješavanje sporova poziva građane na Dane otvorenih vrata

Centar za mirno rješavanje sporova će od 14. do 18. listopada održati Dane otvorenih vrata u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku

Ususret Svjetskom danu rješavanja sukoba koji se već tradicionalno obilježava 19. listopada, Centar za mirno rješavanje sporova održat će od 14. do 18. listopada Dane otvorenih vrata.

„Pozivamo građane da posjete jednu od lokacija Centra i informiraju se o tome što je medijacija i koje dobrobiti ima u odnosu na sudske postupke. Priljev predmeta na sudove je velik, a medijacija je jedan od načina kako zaobići dugotrajne, ponekad i skupe sudske postupke. Medijacija je dobrovoljna, brža i jeftinija od sudskih postupaka, uz istu razinu pravne sigurnosti, stoga je i prihvatljiviji način rješavanja sporova“, ističe ministar Damir Habijan.

Cilj je omogućiti svim zainteresiranim građanima da se pobliže upoznaju s medijacijom kao i besplatnom pravnom pomoći.

Osim u sjedištu Centra koji se nalazi u Zagrebu, Dani otvorenih vrata održat će se i u podružnicama i to u sljedećim terminima:
 
  • Zagreb - 14. listopada 2024., 9 do 17 sati,  Savska cesta 62
  • Rijeka  - 15. listopada 2024., 9 do 17 sati, Korzo 16
  • Split - 16. listopada 2024., 9 do 17 sati, Ulica Ivana Gundulića 27
  • Osijek - 18. listopada 2024., 9 do 17 sati, Zagrebačka ulica 2.

Na svakoj od lokacija bit će prisutna tri medijatora i dva stručnjaka za besplatnu pravnu pomoć koji će biti dostupni građanima i otvoreni za sva njihova pitanja vezana za područje medijacije i besplatne pravne pomoći.

Centar za mirno rješavanje sporova osnovan je rješenjem Ministarstva pravosuđa i uprave u srpnju 2023. godine te djeluje kao krovna institucija za mirno rješavanje sporova. Svojom ulogom i aktivnostima osigurava temeljne pretpostavke za razvoj kulture mirnog rješavanja sporova, a svoje ciljeve postiže usklađenim i odgovornim djelovanjem u suradnji s udrugama i ostalim relevantnim ustanovama koje na bilo koji način sudjeluju u mirnom rješavanju sporova.

Jedna od najvažnijih zadaća Centra je sustavno promoviranje mirnog rješavanja sporova kao alternativnog i za stranke povoljnijeg načina rješavanja spora od formalnog sudskog.

Organizacija Dana otvorenih vrata dio je aktivnosti koje Centar za mirno rješavanje sporova zajedno Ministarstvom pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Norveškom sudskom upravom provodi u okviru projekta „Medijacija i besplatna pravna pomoć: Mogućnosti sinergije“.

Pisane vijesti