U Hrvatskom saboru održana rasprava o Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda

Na drugom dijelu 3. sjednice Hrvatskog sabora državna tajnica Fadila Bahović predstavila je Konačni prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o potvrđivanju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Protokola br. 1., 4., 7. i 11., uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Na početku svog izlaganja državna tajnica Bahović podsjetila je kako je, Hrvatski sabor Zakon o potvrđivanju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i navedenih Protokola, uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, donio 17. listopada 1997. godine te da je Hrvatska strankom Konvencije postala 5. studenoga 1997. godine polaganjem svoje isprave o ratifikaciji kod glavnog tajnika Vijeća Europe kao depozitara.

Člankom 4. Zakona o potvrđivanju Konvencije Republika Hrvatska stavila je rezervu glede održavanja javne rasprave koja je zajamčena člankom 6. stavkom 1. Konvencije.

„Članak 6. Konvencije propisuje pravo na pošteno suđenje, a Republika Hrvatska stavila je rezervu glede održavanja javne rasprave zajamčene čl. 6. st.1. Konvencije navodeći da ne može jamčiti održavanje javne rasprave kada Upravni sud odlučuje o zakonitosti pojedinačnih akata upravnih vlasti, jer on u pravilu odlučuje u nejavnoj sjednici,“ objasnila je državna tajnica Bahović.

Razlog takve rezerve temeljio se na odredbi članka 34. stavka 1. (tadašnjeg) Zakona o upravnim sporovima, koja je glasila: „O upravnim sporovima sud rješava u nejavnoj sjednici“.

„Kako je, u postupku usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije, u međuvremenu donesen novi Zakon o upravnim sporovima, kojim je uvedeno načelo usmene rasprave kao jedno od temeljnih načela, odnosno u upravno sudovanje uvedena je obvezna usmena rasprava pred prvostupanjskim sudovima, ispunjeni su uvjeti za povlačenje rezerve glede održavanja javne rasprave, stoga se Konačnim prijedlogom ovoga Zakona predlaže izmijeniti članak 4. Zakona o potvrđivanju Konvencije u kojem je sadržana rezerva  na način da Republika Hrvatska u cijelosti povlači ovu rezervu,“ naglasila je državna tajnica Bahović.

Izmjena spomenute odredbe pretpostavka je kako bi Republika Hrvatska mogla uputiti glavnom tajniku Vijeća Europe obavijest o povlačenju rezerve uz članak 6. stavak 1. Konvencije.

Povlačenje rezerve proizvodit će pravni učinak od datuma kada glavni tajnik Vijeća Europe o tome primi obavijest.

Pisane vijesti