Međusektorski trening Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela

Članice Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela organizirale su 3. i 4. listopada u Tuheljskim Toplicama četvrti po redu Međusektorski trening

Međusektorski trening organizira se s ciljem edukacije, informiranja, razmjene iskustva i povezivanja sudionika u svrhu buduće suradnje, a svrha je osigurati pravovremenu pomoć i podršku žrtvama.

Održana predavanja stručnjaka usmjerena su podizanju kvalitete rada i unapređenju sustava podrške žrtvama svih kaznenih djela. Govorilo se o izmjeni odredbi Zakona o kaznenom postupku, mjerama opreza u korist žrtve, pokazateljima broja prekršaja i kaznenih djela kod nasilja u obitelji, kontaminiranom iskazu, izazovima struke, ograničenoj dokaznoj snazi iskaza žrtve, uključujući osobe s duševnim smetnjama, blagodati nesvjedočenja, zlouporabi snimke spolno eksplicitnog sadržaj, specifičnosti rada sa osobama s invaliditetom i pravilnom postupanju te ulozi i svrsi umjetne inteligencije u zaštiti žrtava obiteljskog nasilja.

Na treningu su sudjelovali predstavnici sudova, državnih odvjetništava, policije i sustava socijalne skrbi kao i predstavnici civilnog društva.

Aktivnosti programa Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, uključujući Međusektorski trening, financirane su iz sredstava Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Pisane vijesti