Ministar Habijan potpisao sporazum za modernizaciju zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Perušiću

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, potpisao je u petak, 4. listopada, u prostorijama Ličko-senjske županije u Gospiću, tripartitni Sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Perušiću“

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan, potpisao je u petak, 4. listopada, u prostorijama Ličko-senjske županije u Gospiću, tripartitni Sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Perušiću“.

Uz ministra, Sporazum su potpisali župan Ličko-senjske županije, Ernest Petry, te načelnik Općine Perušić, Ivica Turić. Sporazumom će se utvrditi međusobna prava i obveze u vezi s planiranom izgradnjom kaznionice za smještaj 400 zatvorenika na lokaciji u naselju Konjsko Brdo.

Ministar Habijan naglasio je kako ovaj projekt nije samo investicija u sigurnost, već i investicija u ljude, radna mjesta te gospodarski i demografski razvoj.

„Radi se o financijskoj injekciji desetljeća koja započinje svoj put u upravo u Ličko-senjskoj županiji, jer od Istre pa sve do Dalmacije nema kaznionice zatvorenog tipa. Vjerujem da ćemo biti uspješni“, izjavio je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju, Zvonimir Penić.

Ministar Habijan ponovno je iznio podatak da čak 45% osoba lišenih slobode nalazi se u istražnom zatvoru, što je zabrinjavajuća statistika zbog koje Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije žurno djeluje na povećanju kapaciteta zatvorskog sustava i njegovoj modernizaciji.

„Ministarstvo će kratkoročno pokušati riješiti problem prenapučenosti zatvorskog sustava kroz standardizirane modularne zatvore u Varaždinu i Lipovici-Popovači. To su nadogradnje na postojeće infrastrukture, a ne nove lokacije u smislu izgradnje novih zatvora. Rok za realizaciju je od 18 do 20 mjeseci od odabira ponude, dok je dugoročni projekt upravo ova kaznionica u Perušiću“ izjavio je ministar.

Ministar Habijan ponovno je apelirao na sve koji imaju mogućnost donošenja alternativnih sankcija, poput elektroničkih narukvica, da ih koriste. Naglasio je kako se te sankcije mogu između ostalih primjenjivati na osobe poput trudnica, starijih osoba i nepokretnih osoba.

Projekt je dobio suglasnost Ministarstva financija Republike Hrvatske, a planira se financirati sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).
 
 
 

Pisane vijesti