Okrugli stol „Uloga OECD-a u jačanju antikorupcijskih politika u privatnom sektoru“

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je 1. listopada 2024. godine Okrugli stol pod nazivom Uloga OECD-a u jačanju antikorupcijskih politika u privatnom sektoru koji su zajednički organizirale Udruga korporativnih pravnika i Hrvatska udruga za usklađenost poslovanja u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Događanju su nazočili predstavnici Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Mladen Bručić-Matic, ravnatelj Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije i Tamara Šurina, načelnica Sektora za sprječavanje korupcije te Ana Čulo, načelnica Sektora za investicije u Ministarstvu gospodarstva. Raspravu su moderirali Martina Barbarić Baričević (HUKP) i Vinko Berković (HUZUP).

Nazočni stručnjaci predstavili su sudionicima Okruglog stola proces pristupanja i aktivnosti Republike Hrvatske unutar Radne skupine OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama, kao i sadržaj Konvencije o sprječavanju podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Konvencija, čiju primjenu u državama strankama prati navedena Radna skupina, utvrđuje pravno obvezujuće standarde za kriminaliziranje podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Radi se o prvom i jedinom međunarodnom antikorupcijskom instrumentu koji je usmjeren na „stranu ponude“ transakcije podmićivanja, a sadrži i odredbe pitanje odgovornosti (pravnih osoba) korporacija za koruptivne radnje, uključujući financijske i pravne posljedice.

U razgovoru sudionici Okruglog stola raspravljali su i o aktivnostima suradnje Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i privatnog sektora u sprječavanju korupcije, koje predstavlja jedno od prioritetnih područja strateškog okvira RH u području sprječavanja korupcije.

Osim toga, sudionicima su predstavljeni standardi OECD-a u području odgovornog poslovnog ponašanja s posebnim fokusom na OECD-ove Smjernice za multinacionalna poduzeća o odgovornom poslovnom ponašanju koje se odnose na izbjegavanje i adresiranje negativnih utjecaja poslovanja uz pridonošenje održivom razvoju.

Pisane vijesti