Ministar Habijan: Zakon o lobiranju će doprinijeti transparentnosti aktivnosti lobiranja

Ministar Damir Habijan gostovao u emisiji Dobro jutro Hrvatska na temu stupanja na snagu Zakona o lobiranju

Ministar Habijan je danas gostovao u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska povodom stupanja na snagu Zakona o lobiranju.

Na pitanje što donosi Zakon o lobiranju ministar je pojasnio kako je još Strategijom o sprječavanju korupcije do 2030. godine, u nizu zakonodavnih aktivnosti, predviđeno donošenje Zakona o lobiranju. „Zakon je u Hrvatskom saboru donesen 14. ožujka. Imali smo duži prijelaz do stupanja zakona na snagu s obzirom na to da smo morali ispuniti određene tehničke i materijalne uvjete. Sam Zakon će riješiti područje lobiranja koje nije bilo regulirano i po pitanju kojeg je ponekad dolazilo do sumnji. Sada imamo zakonodavni okvir i podzakonske akte koji to uređuju.“

U odnosu na pitanje o broju lobista u Hrvatskoj, ministar Habijan je kazao kako se govori o otprilike 80 lobista, međutim da se to ne može pouzdano reći s obzirom na to da do sada nismo imali zakonodavni okvir niti ustrojen Registar lobista.

„Odlučili smo da Registar lobista bude obvezan. Da bi netko mogao lobirati mora biti upisan u Registar, mora biti punoljetna osoba i važno je da se ta osoba nije pravomoćno osuđena za određena, propisana, kaznena djela. Ovakvim ustrojem smo postigli da cijeli postupak postane puno transparentniji. Ovo je jedan dobar početak da ovu djelatnost stavimo u zakonodavni okvir i maknemo sumnju koja se do sada postojala u vezi s lobiranjem“, kazao je ministar.

„Kazne za one koji će neovlašteno obavljati djelatnost lobiranja propisane su za fizičke osobe 500 do 5.000 eura, a za pravne osobe od 2.000 do 20.000 eura. Registar će voditi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.“

„Lobist će jednom godišnje podnositi izvješće u kojem će morati izvijestiti i o lobiranoj osobi. Na taj način će se znati i tko su lobirane osobe“, zaključio je ministar.

Pisane vijesti