Na snagu stupio Zakon o lobiranju kojim se prvi put u Republici Hrvatskoj uređuje lobiranje

Od danas je na snazi Zakon o lobiranju kao važan alat u kreiranju kvalitetne antikorupcijske politike

Zakon o lobiranju je donesen 14. ožujka 2024. godine, a s 1. listopada 2024. godine postaje jedan od važnih alata u kreiranju i provođenju antikorupcijske politike, ali i u osnaživanju neovisnih tijela u preventivnom djelovanju.

U izradi Zakona sudjelovali su relevantni dionici iz akademske zajednice, pravosudni dužnosnici, predstavnici tijela državne uprave, Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatskog društva lobista, sindikata te organizacija civilnog društva.

Lobiranje se tako uređuje kao legalno i legitimno djelovanje s jasnim načelima, pravima, obvezama i sankcijama u skladu s međunarodnim standardima i smjernicama, preporukama koje je Republika Hrvatska dobila u Izvješću o vladavini prava, preporukama GRECO-a, standardima OECD-a kao i Registrom transparentnosti Europske unije i Europskog parlamenta.

Zakon definira lobiranje, lobista, lobirane osobe te korisnika lobiranja. Njime se propisuju i sve aktivnosti u javnom i političkom životu koje se ne smatraju lobiranjem, primjerice, javna savjetovanja, referendumi, peticije ili građanske inicijative, različiti oblici javnog komuniciranja, objavljivanja informacija, stavova i mišljenja u medijima te različiti oblici i socijalnog i drugog dijaloga.

Uređene su i nedozvoljene lobističke aktivnosti, odnosno neetični postupci lobista za koje se primjenjuju odgovarajuće mjere, odnosno sankcije.

Važna uloga Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je na temelju ovoga dobio ulogu voditelja Registra lobista. Registar se vodi u elektroničkom obliku, a bez upisa u Registar neće biti moguće obavljanje lobiranja.

Osim toga, Povjerenstvo je nadležno i za davanje mišljenja lobiranoj osobi koja se obrati Povjerenstvu u slučaju dvojbe o tome radi li se o lobiranju kada joj se obrati lobist.

Mjere za kršenje odredbi Zakona izricat će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, dok će prekršajne sankcije izricati sud u prekršajnom postupku.

S ciljem što jasnijeg približavanja zakonskih odredbi, izrađen je i kratki vodič koji se može preuzeti na poveznici: Lobiranje - kratki vodič.

Više o temi dostupno je na poveznici: https://mpudt.gov.hr/lobiranje/27947 

Pisane vijesti