Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije ugostilo je delegaciju iz Republike Srbije koja je sudjelovala u studijskoj posjeti s ciljem jačanja pravosudnog sustava.

Ova posjeta organizirana je u suradnji s Centrom za pravne kompetencije iz Austrije, a uključila je predstavnike Ministarstva pravde, drugih državnih tijela te službenike za podršku

Tijekom posjete, sudionici su se upoznali s hrvatskim sustavom podrške žrtvama i svjedocima, uključujući rad Službe za podršku žrtvama i svjedocima unutar Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Također, obuhvaćen je rad Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na sudovima te model suradnje nadležnih tijela i organizacija na lokalnoj razini. Posebna pažnja posvećena je Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja — 116 006, kao i Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Delegaciju su činili predstavnici Visokog saveta sudstva Republike Srbije, Ministarstva pravde Republike Srbije, Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, te viših sudova iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša i Novog Pazara.

Uz njih, prisustvovale su i predstavnice ADA Austrija (Agencija za razvoj iz Austrije) i Centra za pravne kompetencije, koji su organizirali ovu posjetu.

Studijska posjeta održala se u tri dana na tri različite lokacije, a to su prostorije Županijskog suda u Zadru, Županijskog suda u Splitu i u prostorijama Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Ova uspješna suradnja između pravosudnih institucija Republike Hrvatske i Republike Srbije dodatno će ojačati veze i doprinijeti unaprjeđenju sustava podrške žrtvama i svjedocima u obje zemlje.
 

Pisane vijesti