Hrvatska provodi projekt trgovačkih sudova bez papira radi veće učinkovitosti pravosuđa

Predstavnici Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM), Vijeća Europe i Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije sudjelovali su u srijedu na uvodnom sastanku projekta „Trgovački sudovi bez papira u Republici Hrvatskoj”

Ovim projektom iz europskog Instrumenta za tehničku potporu nastavljamo proces digitalizacije trgovačkih sudova, u skladu s europskim zelenim i digitalnim politikama. Digitalizacija će dodatno ubrzati sudske postupke, smanjiti zaostatke i omogućiti uštede u vremenu i resursima, čime podižemo učinkovitost pravosuđa i usklađujemo se s najvišim europskim standardima, izjavio je ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Damir Habijan.

Počašćeni smo što je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije ponovno dalo svoje povjerenje našem europskom Instrumentu za tehničku potporu (TSI) koji će Ministarstvu pružiti odgovarajuću stručnu podršku u području reforme pravosuđa. Projekt koji danas započinjemo nastavak je naših kontinuiranih napora koje smo zajedno uložili u digitalizaciju pravosudnog sustava i temelji se na dugogodišnjem partnerstvu između Glavne uprave za reforme Europske komisije (DG REFORM) i Ministarstva, koje je započelo 2017. godine. Hrvatska je jedna od država članica koja najviše koristi potporu iz TSI-ja, a DG REFORM spreman je dodatno poduprijeti Ministarstvo u njegovim naporima za strukturne reforme, a u skladu s preporukama iz Izvješća o vladavini prava, istakla je Nathalie Berger, ravnateljica Uprave za potporu reformama država članica - Glavna uprava za potporu strukturnim reformama.
 
Ovaj je projekt, u okviru kontinuirane suradnje s hrvatskim vlastima, usmjeren na modernizaciju pravosudnih postupaka, a cilj mu je poboljšati učinkovitost kroz zaštitu neovisnosti pravosuđa. Poduprijet će hrvatske vlasti u postizanju ravnoteže između razine modernizacije na temelju načela vladavine prava i zaštite ljudskih prava, naglasio je Schnutz Durr, direktor Odjela za programiranje, Uprave za koordinaciju programa, Vijeća Europe.

Od početka provedbe u kolovozu 2024. projektom se pruža potpora hrvatskim tijelima vlasti u pružanju učinkovitijih pravosudnih usluga hrvatskim građanima.

Projektom se uvodi novi val digitalne transformacije koji će optimizirati poslovanje trgovačkih sudova prijelazom na poslovanje bez papira, a pilotiranje se provodi na četiri trgovačka suda, u Dubrovniku, Splitu, Varaždinu i Zagrebu.

Projektom se podupire digitalizacija rada hrvatskih trgovačkih sudova kako bi se povećala njihova ukupna učinkovitost.

Projekt će pomoći optimizirati resurse, skratiti trajanje postupaka i smanjiti broj neriješenih predmeta, u skladu sa standardima Vijeća Europe, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava. Projektom se podupiru hrvatski trgovački sudovi kako bi se povećala upotreba potpuno digitalnih radnih postupaka za suce i sudsko osoblje.

Specifični cilj ovog projekta je potpora Republici Hrvatskoj u osmišljavanju, razvoju i provedbi reformi.

Projekt sufinancira Europska unija putem Instrumenta za tehničku potporu i Vijeće Europe.

Više informacija dostupno je na sljedećoj poveznici: Croatia - Paperless Commercial Courts - Implementation of Human Rights, Justice and Legal Co-Operation Standards (coe.int)




Pisane vijesti