Ministar Habijan gostovao u Dnevniku Nove TV

Ministar Damir Habijan gostovao je u utorak, 24. rujna u Dnevniku Nove TV i odgovarao na aktualna pitanja o curenju informacija o tajnim izvidima

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar je kazao u odnosu na traženje saborske oporbe da glavni državni odvjetnik Ivan Turudić dođe na sjednicu Odbora za pravosuđe, zbog sumnji da iz tužiteljstva cure informacije prema osumnjičenima koji su iz vladajuće stranke, kako je to pitanje za Klub HDZ-a, ali i za vladajuću većinu: „Koliko znam poziv je poslan, a na vladajućoj većini je kako će odlučiti. Ono što mislim da nije dobro, čini mi se da je predsjednik Odbora za pravosuđe ušao u ulogu koju je imao i kada je vodio Antikorupcijsko vijeće."

Na pitanje jesu li članovi HDZ-a znali da će biti uhićeni, ministar je rekao:

"Čuo sam takve izjave, ali vratimo se nekoliko mjeseci prije, prilikom imenovanja glavnog državnog odvjetnika i sjetimo se tadašnjeg narativa iste oporbe. Govorili su da će Turudić onemogućavati uhićenja HDZ-ovaca, da HDZ stavlja šape na pravosuđe, da HDZ porobljava neovisne pravosudne institucije. Sada se dogodilo nešto suprotno - uhićeni su članovi HDZ-a."

U odnosu na curenje informacija o izvidima, ministar Habijan smatra da nije dobro da se takve stvari znaju:

"Mene šokira ono što je sadašnji predsjednik države izjavljivao kada je bio premijer, da je bio upoznat s tajnim izvidima, što je protivno Zakonu o kaznenom postupku. Ja bih očekivao da je oporba koja traži sazivanje Odbora za pravosuđe, reagirala tada na te navode, koji su šokantni."

"Meni kao ministru bitno je da institucija samostalnog i neovisnog pravosuđa funkcionira. Ključno je da postupci idu, da se provode određene radnje, a što se tiče dostupnosti informacija o tajnim izvidima, te informacije ne bi trebale biti dostupne ni meni kao ministru ni premijeru“, istaknuo je ministar Habijan.

Ministar se osvrnuo i na nisko povjerenje građana u pravosuđe.

"Što se tiče percepcije, ako pogledate istraživanja kada smo radili Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje do 2030. godine i odgovore građana kada je u pitanju percepcija i povjerenje u pravosuđe, koji su izjavili da ne vjeruju u pravosuđe, zanimljivo je da 50-60 posto ispitanika nikada nisu bili stranka na sudu niti su imali doticaj s pravosuđem ili bili na sudu."

"Mislim da je uloga svih nas da pokušamo na jedan drugačiji način prikazati stvarnu sliku o pravosuđu, koja nije tako crna. Nije u redu niti prema dionicima tog sustava da se uvijek izvlače negativne stvari. Naravno da se ovakvim površnim izjavama, koje imamo priliku danas slušati, povjerenje građana poljulja", zaključio je ministar Habijan.



Foto: Nova TV

Pisane vijesti