Održan peti online okrugli stol „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“

Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije je u suradnji s Povjerenikom za informiranje, krovnim nacionalnim organizacijama osoba s invaliditetom i Državnom školom za javnu upravu, organiziralo u srijedu, 24. rujna peti po redu online okrugli stol „Digitalna pristupačnost od zakona do prakse“ o primjeni Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Tijela javnog sektora dužna su prilagoditi svoje digitalne sadržaje, kako bi se stvorilo uključivo društvo, koje svima daje jednake mogućnosti za primanje, slanje i korištenje informacija u digitalnom okruženju.

Cilj ovog okruglog stola jest predstaviti rezultate rada udruga, tijela javnog sektora i tijela zaduženih za provedbu i praćenje Zakona u području digitalne pristupačnosti i osigurati platformu za razmjenu iskustava, mišljenja i prijedloga za njezino unaprjeđenje koje će omogućiti veću uključivost hrvatskog društva.

Na online okruglom stolu sudjelovalo je više od 230 sudionika.

Okrugli stol je moderirala Svjetlana Marijon iz udruge Zamisli i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO). Uzvanicima su se uvodno obratili ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, Povjerenica za informiranje Anita Markić te u ime Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, načelnica Sektora za službene dokumente i informacije Lidija Suman.

Panelisti na okruglom stolu bili su predstavnici nevladinih udruga, institucija zaduženih za provedbu navedenog Zakona, obveznici primjene Zakona te predstavnici znanstvene zajednice. Govornici su u svojim izlaganjima prikazali iskustva u primjeni zahtjeva digitalne pristupačnosti i buduću perspektivu tog područja na europskoj i nacionalnoj razini. Također su prikazani rezultati relevantnih projekata, u svojstvu primjera dobre prakse.

Naglašeno je kako zajedničkim naporima možemo utjecati na uklanjanje digitalnih prepreka i utjecati na smanjenje nejednakosti i ranjivosti koje isključuju ljude u virtualnom svijetu, kako bi se iskoristili potencijali svakog pojedinca, ali i sveukupnog građanstva.

Zaključeno je da je potrebna stalna suradnja svih uključenih jer nema uspješnog digitalnog društva ako svi njegovi građani nisu uključeni.

Pisane vijesti