Predstavljen Vodič za prijavitelje nepravilnosti

U organizaciji Pučke pravobraniteljice u petak, 20. rujna predstavljen je Vodič za prijavitelje nepravilnosti (tzv. zviždače).

Edukacija o zaštiti prijavitelja nepravilnosti izuzetno je važna, što uključuje podizanje svijesti šire javnosti te poslodavaca, kojima Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti određuje niz obveza, naglasio je tom prigodom Mladen Bručić - Matic, ravnatelj Uprave za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju i sprječavanje korupcije te naveo propise koji, zajedno sa Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, čine osnovu borbe protiv korupcije, kao što je Zakon o lobiranju koji uskoro stupa na snagu prvi puta.

Vodič za prijavitelje nepravilnosti koristan je prvenstveno samim prijaviteljima, ali i povjerljivim osobama koje zaprimaju prijave unutar poslodavaca, kao i samim poslodavcima, zatim odvjetnicima, sucima, pružateljima besplatne pravne pomoći, sindikatima i drugima.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter je predstavljajući Vodič za prijavitelje nepravilnosti naglasila kako je cilj tog Vodiča, kroz bolje razumijevanje zakonskog okvira, povećati broj i kvalitetu prijava nepravilnosti i doprinijeti zaštiti prijavitelja.

O važnosti tog Vodiča govorile su i zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci Maša Marochini Zrinski te iz Rehabilitacijskog centara za stres i traumu Sandra Šipka.

Vodič za prijavitelje nepravilnosti možete preuzeti na poveznici:https://www.ombudsman.hr/wp-content/uploads/2024/09/Vodic-za-prijavitelje-nepravilnosti.pdf


Foto: Pučka pravobraniteljica


 

Pisane vijesti