Ministar Habijan na konferenciji “Hrvatsko pravosuđe nakon presude Hann-Invest”

Konferencija je održana povodom presude Suda Europske unije u kojoj je hrvatski mehanizam usklađivanja sudske prakse proglašen protivnim europskom pravu.

Ministar Damir Habijan sudjelovao je u ponedjeljak, 9.rujna na konferenciji “Hrvatsko pravosuđe nakon presude Hann-Invest” koja se održala u Kući Europe, u organizaciji Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Sudionici konferencije raspravljali su o tome kako tumačiti presudu Suda Europske unije u predmetu Hann-Invest od 11. srpnja 2024. godine, kojom je hrvatski mehanizam ujednačavanja sudske prakse putem sudaca evidentičara te obvezujućih pravnih stajališta sjednica sudskih odjela proglašen suprotnim pravu Europske unije, ali i o tome kakve promjene presuda Hann-Invest zahtijeva u funkcioniranju hrvatskog pravosuđa.

„Ministarstvo će u suradnji s predstavnicima sudbene vlasti detaljno analizirati ovu odluku te pristupiti potrebnim izmjenama propisa, vodeći pri tome računa o nužnosti osiguranja adekvatnih instrumenata za ujednačavanje sudske prakse. Neovisno o tome kakvo će u konačnici biti novo zakonsko rješenje kada govorimo o ujednačavanju sudske prakse, valja istaknuti kako je ono vrlo važno radi osiguranja pravne sigurnosti hrvatskih građana“, kazao je ministar Habijan.

Konferencija je okupila istaknute predstavnike akademske zajednice, Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Suda Europske unije, suce Ustavnog suda Republike Hrvatske te pravosudne dužnosnike.

Pisane vijesti