Donesena Uredba o ustrojstvu i načinu rada odbora za državnu službu

Ministar Damir Habijan je na današnjoj sjednici Vladi predstavio prijedlog Uredbe o ustrojstvu i načinu rada Odbora za državnu službu te mišljenja Hrvatskom saboru na prijedlog izmjena dvaju zakona

Uredba o ustrojstvu i načinu rada Odbora za državnu službu jedan je od instrumenta provedbe Zakona o državnim službenicima kojim se uređuju pitanja od značaja za rad Odbora kao neovisnog tijela koje odlučuje o žalbama protiv rješenja donesenih u postupku odlučivanja o pravima i obvezama državnih službenika.

Uredbom je propisano da se Odbor sastoji od 11 članova koje imenuje Vlada Republike Hrvatske na temelju javnog natječaja na vrijeme od pet godina. 

Uredbom su propisani i uvjeti za imenovanje, način imenovanja, ustrojstvo, način rada i druga pitanja od značaja za rad Odbora za državnu službu.

Vlada Saboru predlaže da ne prihvati prijedloge o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o provedbi Uredbe Vijeća o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja

Vlada je uputila Hrvatskom saboru mišljenje s prijedlogom neprihvaćanja Prijedloga zakona o izmjeni Kaznenog zakona, predlagatelja Klub zastupnika SDP-a, a koji se odnosi na članak 307 a Kaznenog zakona. 

Uvođenje kaznenog djela Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje iz Kaznenog zakona nije usmjereno protiv prava javnosti na informiranje, odnosno njegovim uvođenjem u Kazneni zakon ne dira se u pravo javnosti da kroz slobodu medijskog djelovanja i izvještavanja, sazna informacije od javnog interesa.
   
„Javnost i putem službenih priopćenja nadležnih pravosudnih tijela, kao što je i sada propisano treba na objektivan i vjerodostojan način biti obaviještena o tome da se protiv određene osobe vodi nejavni prethodni postupak, o tome koje kazneno djelo se toj osobi stavlja na teret, koje se radnje u postupku poduzimaju, ali ne i o sadržaju pojedinih dokaznih radnji, čije otkrivanje u konačnici može kompromitirati i samu učinkovitost kaznenog postupka“, istaknuo je ministar Habijan.

U odnosu na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 od 12. listopada 2017. o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja čiji je predlagatelj također Klub zastupnika SDP-a, Vlada je također dala mišljenje da se Prijedlog ne prihvati, budući da je Republika Hrvatska, kao i većina drugih država članica koje sudjeluju u mehanizmu pojačane suradnje prihvatila zakonodavno rješenje prema kojem Glavni državni odvjetnik rješava sukob nadležnosti između nacionalnog tužiteljstva i EPPO-a.

Foto: Hina (arhiva) 
 

Pisane vijesti