Ministar Malenica: Izjave predsjednika Vrhovnog suda o predmetu Severine neprihvatljive

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je da su komentari predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića u slučaju skrbništva nad sinom pjevačice Severine Vučković i poduzetnika Milana Popovića neprihvatljive i neprimjerene.

"Osoba koja je čelnik sudbene vlasti u RH ne bi trebala na takav način komentirati ničiji status niti ulogu u konkretnom sudskom postupku'', kazao je ministar Malenica.

Šef najvišeg suda je dan ranije za medije, komentirajući odluku Vrhovnog suda koji je ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu i skrbništvo nad sinom dodijelio Popoviću zbog proceduralne pogreške nižeg suda, kazao da se Severina Vučković "ne može shvaćati malom i nemoćnom ženicom", dodajući kako je pjevačica "vjerojatno jedna od najmoćnijih u Hrvatskoj".

Ministar je rekao kako taj postupak traje predugo te da ministarstvo poduzima da se skrati trajanje sudskih postupaka kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku i izmjene Zakona o parničnom postupku.

"Međutim, uvijek je u svakom postupku sudac koji donosi odluku u svakom konkretnom predmetu pa samim time odgovara za postupak", dodao je.

Na pitanje smatra li da je Dobronić prekršio etički kodeks, ministar je rekao kako treba dobro analizirati i vidjeti što etički kodeks u tom dijelu sadržava.

"Mislim da njegova izjava ulazi u status osobe koja je u sudskom postupku. Mislim da nije primjereno gledati tko je tko u sudskom postupku i kakav je status koga u društvu", nadodao je.

Vrhovni sud je u obrazloženju svoje odluke pojasnio da je ukinuo presudu splitskog Županijskog suda iz 2021. godine, navodeći da je ona donesena iz proceduralnih razloga, budući da sudski vještaci na sudskoj raspravi nisu i usmeno obrazložili što su prema zakonu morali i učiniti.

IZVOR:HINA

Pisane vijesti