e-Promjena nacionalnosti

S obzirom na predstojeće izbore za članove vijeća nacionalnih manjina i izbore za predstavnike nacionalnih manjina (7. svibnja 2023.) podsjećamo da je 2021. godine razvijena usluga e–Promjena nacionalnosti koja biračima, putem sustava e-Građani, omogućava upis ili promjenu podataka o nacionalnosti u registru birača bez odlaska u nadležno upravno tijelo.

Podatak o nacionalnosti birača jedan je od podataka koji se upisuje u registar birača. Ako evidencije na kojima se temelji upis u registar birača ne sadrže podatak o nacionalnosti birača, taj se podatak upisuje na temelju izjave birača pred nadležnim upravnim tijelom županije, odnosno Grada Zagreba.

Razvojem usluge e–Promjena nacionalnosti, biračima je omogućeno da zahtjev za upis ili promjenu podatka o nacionalnosti podnesu i putem sustava e-Građani u dijelu e-Birači.

Na uslugu se može prijaviti sa svim vjerodajnicama - Visoke razine sigurnosti (npr. e-osobna iskaznica), Značajne razine sigurnosti (npr. m-Token, Internet bankarstvo) ili Niske razine sigurnosti (npr. e-Pass).

Birači podnose zahtjev za upis ili promjenu podatka o nacionalnosti putem usluge e-Promjena nacionalnosti odabirom jedne od nacionalnosti dostupnih u padajućem izborniku kojeg će im sustav ponuditi. Podneseni zahtjev prosljeđuje se na odobrenje nadležnom upravnom tijelu prema mjestu prebivališta birača.

Birači će obavijest o riješenom zahtjevu za dopunu ili ispravak podatka o nacionalnosti u registru birača dobiti u svoj Korisnički pretinac (KP).

 

Pisane vijesti