Pomoćnica Fučkar o ovrhama i izmjenama Ovršnog zakona u emisiji Studio 4

Pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Mirela Fučkar gostovala je 12. listopada u emisiji HRT-a „Studio 4“ na temu nastavljanja ovrha i izmjena Ovršnog zakona.
 

Govoreći o zakonskom moratoriju koji ističe 18. listopada, podsjetila je da je on uveden i produljivan Zakonom o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.
Naglasila je da oko 170 tisuća ovrhi čekaju kod javnih bilježnika  te da prema dostupnim podacima jednak broj ovrha koje su pred provedbom ima Fina. Prema procjenama oko 230 tisuća građana bi se trebalo naći u blokadi.
Ministarstvo pravosuđa i uprave, kazala je pomoćnica, poslalo je preporuku Javnobilježničkoj komori da se za taj broj od 170 tisuća rješenja donose u tri faze tj. u tri jednake grupe i 19. listopada,  20. studenog i 20. siječnja.
Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona ide po hitnoj proceduri. Namjera je predloženim rješenjima uravnotežiti postojeći sustav ovrhe te ga novim rješenjima dodatno unaprijediti uvažavajući sve potrebe da se ovršni postupak provodi brzo, učinkovito i ekonomično te da se štiti dostojanstvo ovršenika i osigura da provedba za njega bude što manje nepovoljna
Glavne značajke su mu: modernizacija postupka ovrhe uvođenjem elektroničke komunikacije između sudionika u postupku i uvođenjem elektroničkih obrazaca. Javni bilježnik će kad zaprimi prijedlog za ovrhu poslati obavijest (opomenu) o tome ovršeniku i pozvati ovršenika da u roku od 15 dana ispuni svoj dug ili da se očituje osporava li i u kojem dijelu ovrhovoditeljevu tražbinu. Smanjivat će se troškovi postupka, a ovrhe radi ispražnjenja i predaje nekretnine (deložacija) neće se provoditi u razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja, povećat će se iznos glavnice za koju se ovrha na nekretnini ne može pokrenuti sa 20.000 na 40.000 kn te će se proširiti krug primanja izuzetih od ovrhe na - između ostalog i - božićnice, uskrsnice, regrese i ostale novčane prigodne nagrade za rezultate rada, navela je pomoćnica Fučkar.
Uz pomoćnicu Fučkar u emisiji Studio 4 je sudjelovao i Sarajko Baksa iz Udruge blokirani, a snimku cijele emisije od 12. listopada možete pogledati na platformi HRTi.

Pisane vijesti