Ministar Malenica za HRT: Ovršni postupak će se ubrzati i pojeftiniti

U Dnevniku HRT-a ministar pravosuđa i uprave govorio je o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona i preporuci javnim bilježnicima da postupci idu u tri faze.

Ministar Malenica naglasio je da je Vlada, kada je donosila Zakon o interventnim mjerama u stečajnim i ovršnim postupcima, predvidjela moratorij od tri mjeseca s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, a to je i učinjeno. 

Vlada ulaže napore prema pronalasku najboljeg rješenja. Idemo u izmjene i dopune Ovršnog zakona. Tako će se čitav postupak ubrzati i pojeftiniti. Tu je i preporuka javnih bilježnika s kojima smo dogovorili da ovršni postupci idu u tri vala“, kazao je ministar.

Na pitanje ima li podatak o strukturi duga prema vjerovnicima i iznosu, kada je riječ o ovršnim prijedlozima "koji su u ladicama javnih bilježnika" Malenica je rekao da nema te podatke.

- Radi se o ovršnim prijedlozima za koje postoji mogućnost da dođe do ovršnih rješenja da idu kasnije na naplatu. To je postupak temeljem ovršnog zakona koji završava rješenjem o ovrsi, a kasnije je naplata putem Fine. I tu imamo određene rokove koji će prolongirati samu naplatu tražbine, dodao je. 

Govoreći o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kazao je da je Vlada u proteklom mandatu puno učinila po pitanju ovrha. Smanjila je broj blokiranih sa 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom, istaknuo je Malenica. Napominje da ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika.

Pisane vijesti