Umjetnici proveli likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu

U okviru projekta „Horizont slobode“ Hrvatsko društvo likovnih umjetnika provelo je likovne intervencije na vanjskim zidovima Kaznionice u Glini i Zatvorske bolnice u Zagrebu.

Ovaj projekt nadovezuje se na prethodne projekte „Uzorna Kaznionica“ u Kaznionici u Požegi i „Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću“ u Zatvoru u Zagrebu, a financiran je putem javnog natječaja Ministarstva pravosuđa za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.
 
U Kaznionici u Glini intervencije su provodili umjetnici: Goran Rakić,  Ivo Kosanović, Melinda Šefčić,  Miron Milić i Tea Jurišić, dok su u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu murale izradili Agata Lučić i Mario Romoda.
 
Svi dosadašnji projekti koji su u kaznenim tijelima provođeni u suradnji s HDLU pokazali su da umjetnost ima transformativnu moć koja doprinosi nastanku nove, humanije i  podupiruće okoline te stvaranju uvjeta za afirmiranje pozitivnih promjena i odgovornosti.
 
Dugoročno gledano, likovne intervencije pridonose pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i estetizacije životnog prostora zatvorenika ali ujedno i radnog prostora službenika.
 
Radove umjetnika možete pogledati u galeriji.

Pisane vijesti