Održan godišnji sastanak Mreže za zakonodavnu suradnju ministarstava pravosuđa Europske unije

Dana 25. rujna 2020. godine održan je redoviti godišnji sastanak Mreže za zakonodavnu suradnju ministarstava pravosuđa država članica Europske unije (Legicoop).

U okviru ove mreže nacionalni korespondenti država članica razmjenjuju informacije i iskustva o nacionalnim zakonodavstvima i sudskoj praksi, o komparativnim aspektima istih te o preuzimanju pravne stečevine Europske unije.
 
Ove godine, uslijed pandemije izazvane koronavirusom, sastanak je održan virtualnim putem.
 
Nacionalni korespondenti su u okviru sastanka razmijenili informacije o godišnjem izvješću o radu Legicoop mreže, o budućnosti iste, održana je prezentacija o hrvatskom Zakonu o međunarodnom privatnom pravu te radionica komparativnog prava. U sklopu radionice nacionalni korespondenti su se osvrnuli na zakonodavstvo i sudsku praksu vezanu za Okvirnu odluku Vijeća 2002/584/PUP od 13. lipnja 2002. godine o europskom uhidbenom nalogu i postupcima predaje između država članica,  Direktivu 2008/99/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 19. studenoga 2008. o zaštiti okoliša putem kaznenog prava, Okvirnu odluku Vijeća 2005/212/PUP od 24. veljače 2005. o oduzimanju imovinske koristi, sredstava i imovine pribavljene kaznenim djelom te Direktivu (EU) 2019/1937 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. listopada 2019. o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije.
 
 

Pisane vijesti