Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio Hrvatskom saboru prijedlog nacrta Zakona o izvršavanju kazne zatvora

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica predstavio je Hrvatskom saboru na 2. izvanrednoj sjednici prijedlog nacrta Zakona o izvršavanju kazne zatvora koji osigurava jednakopravni položaj svih kategorija zatvorenika koji se nalaze u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske te je u prvom čitanju. 

Osvrnuo bih se i na jučerašnji bijeg istražnog zatvorenika ispred Županijskog suda u Splitu i zahvaliti na dobroj suradnji s nadležnim službama Ministarstva unutarnjih poslova. Želim istaknuti da je u hrvatskom zatvorskom sustavu razmjerno mali broj incidentnih situacija kada uzmemo u obzir da kroz isti godišnje prođe preko 12.000 svih kategorija osoba lišenih slobode“ istaknuo je ministar Malenica na početku izlaganja.

Dodatno osvrnuo se na stanje u zatvorskom sustavu te je napomenuo da je stanje dobro i da je pravodobnim djelovanjem i poštivanjem svih epidemioloških mjera spriječeno širenje epidemije COVID -19  u kaznenim tijelima. Dvije osobe lišene slobode koje su u prethodnom razdoblju bile pozitivne na COVID -19 nisu dobile navedenu bolest u zatvorskom sustavu niti su istu prenijele na ostale osobe lišene slobode.

Odredbe prijedloga ovog Zakona preciznije su definirane, primjerice sam pojam zatvorenika odnosno osoba lišenih slobode je preciznije definiran, a uvodi se i pravna osnova za daljnju modernizaciju zatvorskog sustava. Zatim uvode se nove mogućnosti organizacijskog rasterećenja prekapacitiranosti zatvorenih uvjeta izvršavanja kazne zatvora, a time i izvršavanja istražnog zatvora, i brzog organizacijskog „odgovora“ na iznimne situacije u slučajevima primjerice prekapacitiranosti kao npr. posljedica migrantskih kriza i sl.
Također, ovim je prijedlogom Zakona propisana je mogućnost da se osobe osuđene u prekršajnom postupku premjeste iz zatvora gdje izvršavaju kaznu u zatvorenim, strožim uvjetima u kaznionice na izvršavanje kazne u blažim uvjetima, čime se ujedno doprinosi rasterećenju prekapacitiranih zatvorenih uvjeta.

 „Ovim se prijedlogom Zakona osigurava jednakopravni položaj svih kategorija zatvorenika koji se nalaze u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske, a u određenim pravima i njihovo izjednačavanje s ostalim građanima, podiže se razina sigurnosti kaznionica i zatvora te dugoročno, radi se na smanjenju troškova izvršavanja kazne zatvora. Smatram da je ovaj prijedlog Zakona kvalitetan, da prati trenutno stanje, bit će podloga daljnjoj modernizaciji zatvorskog sustava te će pridonijeti jačanju općeg stanja sigurnosti“, zaključio je Ministar Malenica tijekom predstavljanja nacrta Zakona.

Snimku izlaganja ministra pravosuđa i uprave dr.sc. Ivana Malenice, replike zastupnika i raspravu o ovoj točki dnevnog reda u Hrvatskom saboru pogledajte u isječku.
 

Pisane vijesti