Državni tajnik Salapić predstavio Saboru prijedlog Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora

Prijedlog zakona ispred predlagatelja predstavio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave mr.sc. Josip Salapić.

Na temelju članka 85. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 85/10 - pročišćeni tekst i 5/14 - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i članka 172. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, br. 81/13, 113/16, 69/17, 29/18 i 53/20), Vlada Republike Hrvatske podnijela je jučer, na 2., izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora, Prijedlog zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.

 „Zakonom o ovlastima Vlade Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske ima ovlast uređivat pojedina pitanja uredbama u vrijeme kada Hrvatski sabor ne zasjeda, kada Hrvatski sabor ima istijek mandata ili kada je Hrvatski sabor raspušten. To su dakle iznimne ovlasti koje se koriste samo u točno na zakonom navedenim uvjetima. Što se tiče ustavnih ograničenja, članak 88. Ustava Republike Hrvatske predviđa ograničenja kojima se ne mogu donositi uredbe. To se prije svega misli na državni proračun, na porezne propise, ljudska prava, temeljne slobode, izborne propise i na pitanja koja se tiču zakonskog uređivanja situacija u jedinicama lokalne samouprave“ kazao je državni tajnik Salapić pred Hrvatskim saborom.

Snimku izlaganja državnog tajnika Josipa Salapića, replike zastupnika i raspravu o ovoj točki dnevnog reda u Hrvatskom saboru pogledajte u isječku.

Pisane vijesti