Ministar Malenica na konferenciji „Oporavak lokalnih proračuna i komunalnih investicija“

Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica sudjelovao je na konferenciji „Oporavak lokalnih proračuna i komunalnih investicija“ na kojoj je zakonodavnim aktivnostima vezanim uz smanjenje broja lokalnih dužnosnika.

U svom govoru ministar Malenica istaknuo je da je, nakon smanjenja broja ministarstava, Vlada, odnosno Ministarstvo pravosuđa i uprave započelo zakonodavne aktivnosti vezane uz izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o lokalnim izborima te Zakona o Gradu Zagrebu.  Taj proces započeli smo kako bi se na idućim lokalnim izborima birao manji broj lokalnih dužnosnika  te kako bi imali kvalitetniji, lakši i efikasniji sustav upravljanja.

Pojasnio je da prema važećim propisima u 428 općina, 129 gradova te 20 županija bira se zajedno s općinskim načelnicima, gradonačelnicima i županima 671 zamjenik, a da se pored toga u jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva, bira se i ukupno 74 zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina što znači da u ovom trenutku dužnost zamjenika u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave obavlja 745 osoba.

„Kako bismo racionalizirali i optimizirali sustav lokalne uprave, planiramo prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te bi se već na idućim izborima zamjenici birali samo u velikim gradovima s preko 35.000 stanovnika te u županijama.  Paralelno s time planiramo smanjiti broj članova predstavničkih tijela za otprilike 20%. Tako bi se umjesto 8.254 članova na idućim lokalnim izborima biralo oko 6.600 predstavničkih tijela“ izjavio je ministar.

Procjena je da bi takvo smanjenje broja lokalnih dužnosnika ostvarilo uštede u proračunima jedinica lokalne i područne samouprave od oko 100 milijuna kuna, a uštede bi se odnosile na sredstva koja se u proračunima lokalnih jedinica osiguravaju za plaće i druga prava iz rada  zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana koji dužnost obavljaju profesionalno te im se to vrijeme uračunava u staž osiguranja te za pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od šest mjeseci (ili kraće ako su dužnost obavljali manje od 6 mjeseci). Također, smanjenjem broja članova predstavničkih tijela smanjit će se i iznos sredstava potrebnih za naknade članova, kao i financiranje političkih aktivnosti.

Govoreći o funkcionalnom spajanju jedinica lokalne samouprave, ministar je podsjetio da Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi projekt „Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave“ u okviru kojega analizira podatke o jedinicama kako bi smo uspostavili bazu podataka o financijskim, administrativnim i drugim kapacitetima i poslovima odnosno katalog poslova koji će prikazati koji se poslovi obavljaju u nekoj jedinici, a koji bi se mogli sukladno njihovim kapacitetima.

„Na temelju tih podataka popisat ćemo jasne kriterije za poboljšanje poslova, definirati mehanizme funkcionalnog spajanja kako bi potaknuli jedinice lokalne samouprave da se udruže i počnu zajedno obavljati pojedine poslove“, zaključio je ministar.

 
 

Pisane vijesti