Aktivnosti Ministarstva pravosuđa za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Republika Hrvatska je 1. siječnja 2020. godine preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije od Finske te je s tim započela svoje prvo predsjedanje Vijećem EU. Predsjedanje se temelji  na rotaciji država članica prema unaprijed utvrđenom rasporedu i svaka država ima razdoblje predsjedanja šest mjeseci. U tom vremenskom razdoblju, država predsjedateljica, pokušava ostvariti preuzete i/ili samozadane ciljeve.

Ministarstvo pravosuđa, trenutno i generalno, aktivno sudjeluje u radu formacije Vijeća EU za pravosuđe i unutarnje poslove koje se u pravilu sastaje četiri puta godišnje te se još dva puta godišnje održavaju neformalni sastanci ministara pravosuđa u državama koje trenutno predsjedaju Vijećem. Ti ministarski sastanci, uz mnogobrojne zakazane sastanke i konferencije, su se zbog okolnosti vezanih uz pamdemiju bolesti COVID-19 morali otkazati ili reorganizirati u videokonferencije što je rezultiralo time da je Ministarstvo pravosuđa aktivno sudjelovalo u takozvanom prvom digitalnom predsjedanju članice Vijećem Europske unije.

Uz sudjelovanje u raznim radnim skupinama, videokonferencijama, sastancima te konferencijama pod pokroviteljstvom, Ministarstvo pravosuđa je bilo prvo koje je održalo neformalni ministarski sastanak u Republici Hrvatskoj (23. siječnja 2020.). 
 
Pregled najvažnijih aktivnosti:

Neformalni sastanak ministara pravosuđa EU
 
Ministri pravosuđa država članica EU raspravljali su o budućnosti te definiranju područja slobode, sigurnosti i pravde, pravosudnoj obuci i pravosudnoj suradnji u građanskim i trgovačkim stvarima. Sastanak je vodio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, a na sastanku je sudjelovao i povjerenik EK za pravosuđe Didier Reynders.
Predstavljanje prioriteta
 
Odboru za pravna pitanja Europskog parlamenta (JURI) te Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) Europskog parlamenta, u Bruxellesu, su predstavljeni program i prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području pravosuđa – fokus hrvatskog predsjedanja je usmjeren na razradu prioriteta u kontekstu Europe koja štiti svoje građane (rasprava o budućnosti područja slobode, sigurnosti i pravde, razvoju novih područja kad je riječ o umjetnoj inteligenciji i zaštiti osobnih podataka te promicanju europskih vrijednosti kroz osnaživanje demokracije i vladavine prava).
 
Sastanak visokih dužnosnika za pravosuđe i unutrašnje poslove - EU i SAD
 
Sastanak visokih dužnosnika za pravosuđe i unutarnje poslove EU i SAD-a održan je u Rovinju 5. i 6. ožujka 2020. Dvodnevnim sastankom predsjedali su državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras i pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec. U dijelu pravosuđa je naglasak stavljen na  provedbu postojećih sporazuma o pravosudnoj suradnji između EU i SAD-a, umjetnu inteligenciju, pravosuđe u kiber-prostoru i otpornost izbornih sustava.
 
Sastanci ministara pravosuđa EU u videokonferencijskom formatu
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković vodio je sastanak ministara pravosuđa Europske unije koji se održao 6. travnja 2020. godine. Obzirom da se vremenski sastanak poklopio s najvećim valom epidemije sastanak je bio posvećen mjerama koje su države članice EU i sama EU pripremile kao bi osigurale normalno funkcioniranje pravosuđa za vrijeme pandemije. Nadalje, 4. lipnja 2020. održan je još jedan sastanak ministara pravosuđa EU na kojem su ministri  razmijenili stajališta o Nacrtu uredbe o pravu koje se primjenjuje na učinke ustupanja potraživanja na treće osobe. Cilj ovog prijedloga je pospješiti prekogranična ulaganja u EU-u određivanjem jedinstvenih pravila o utvrđivanju vlasništva nad potraživanjem nakon što je ono ustupljeno u prekograničnom kontekstu. Nadalje, ministri su iznijeli stavove o izručenju državljana EU-a trećim zemljama. Radi se o vrlo aktualnoj temi u vezi koje je Sud EU zadnjih godina donio više presuda. Slijedom rasprave, hrvatsko predsjedništvo pozvalo je Eurojust i Europsku pravosudnu mrežu da  analiziraju kako se zahtjevi trećih zemalja za izručenje državljana EU provode u praksi te da iznesu prijedloge za unaprjeđenje sustava. Europska komisija i agencije EU-a izložile su informacije vezane uz učinke prouzročene izbijanjem pandemije bolesti COVID-19 u području pravosuđa.
Uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 gore navedeni sastanci  su održani u virtualnom obliku odnosno putem videokonferencijskog sustava.
 
Videokonferencija ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU i SAD
 
U okviru redovitog političkog dijaloga između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, 28. svibnja 2020. godine održana je videokonferencija ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU i SAD. U ime Europske unije sastanak su vodili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović i ministar pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković. Ministri pravosuđa raspravljali su o kaznenom pravosuđu, aplikacijama za praćenje kontakata te hitnim i izvanrednim mjerama za osiguranje funkcionalnosti pravosudnih sustava u uvjetima izvanrednog stanja, karantena i izolacija. Dotaknuli su se i utjecaja mjera ograničavanja na provedbu europskog uhidbenog naloga, posebno u djelu predaje osobe državi koja je podnijela zahtjev.
 
 
Postignut privremeni sporazum o dvije uredbe čiji je cilj modernizacija pravosudne suradnje

 
29. siječnja 2020. godine u Bruxellesu je održan prvi politički („kick off“) trijalog o Prijedlogu izmjene Uredbe o dostavi u građanskim ili trgovačkim stvarima i Prijedlogu izmjene Uredbe o izvođenju dokaza u građanskim ili trgovačkim stvarima. Na kraju samog predsjedanja Vijeće Europske unije i Europski parlament postigli su privremeni sporazum o dvije izmijenjene uredbe, jednoj o prikupljanju dokaza i drugoj o dostavi pismena. Privremeni sporazum sada treba podnijeti na potvrdu predstavnicima država članica Europske unije.

 
Također je važno istaknuti organizaciju ili sudjelovanje na slijedećim sastancima/videokonferencijama:
  • Konfercija „Dan zaštite podataka 2020: Suočavanje s novim izazovima“
  • Virtualno obilježavanje EU dana borbe protiv nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine
  • Videokonferencija “Just EUrope – Strengthening the rule of law and human rights in Europe”
  • Opća skupština Europske mreže za pravosudno osposobljavanje u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije (videokonferencija)
  • 25. Europska konferencija o korporativnom upravljanju (videokonferencija)
  • Videokonferencija „Equality 2020“ 

Na samom početku hrvatskog predsjedanja Vijećem EU se nije mogao predvidjeti razvoj situacije vezane uz pandemiju bolesti COVID-19, te poteškoće koje će ona donijeti u svakodnevnom životu i radu. To je neminovno utjecalo i na dinamiku događanja i ostvarivanja zadanih ciljeva na početku predsjedanja. Bez obzira na vrlo izazovne uvjete, hrvatsko predsjedanje se uspjelo prilagoditi novim uvjetima, kako i u vezi modaliteta rada (videokonferencijski format) tako i u sadržaju kojeg je u određenoj mjeri prilagodilo izazovima koje je donijela COVID-19 pandemija. Na kraju možemo biti zadovoljni učinjenim, te vjerujemo da sljedećoj zemlji predsjedateljici EU ostavljamo dobru osnovu za daljnji rad.

Pisane vijesti