Ministar Bošnjaković o borbi protiv korupcije i izvješću GRECO-a u emisiji „U mreži prvog“ Hrvatskog radija

Izvješće tijela Vijeća Europe o antikorupcijskim preporukama za saborske zastupnike i najviše dužnosnike izvršne vlasti te ovlastima Povjerenstva za sukob interesa bilo je tema današnje emisije „U mreži prvog“ Hrvatskog radija u kojoj je gostovao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ministar Bošnjaković je istaknuo da je borba protiv korupcije nije stvar samo Vlade nego i svakog pojedinca i cijelog društva i da je nužno stanje svijesti društva da je korupcija nešto nepoželjno i štetno, a nema dvojbe da kodeks postupanja saborskih zastupnika svakako treba donijeti i preporuke GRECO-a treba ispunjavati. Neke od preporuka su već regulirane po drugim zakonima, te nije osnovno pitanje je li Sabor donio taj kodeks jer su sva pitanja koja se postavljaju u tom kodeksu su već regulirana na druge načine kroz druge zakone, ali bi ih bilo dobro kroz taj kodeks kodificirati na jednom mjestu.

Borba protiv korupcije je proces, ne možemo donijeti zakon i očekivati da će se sve promijeniti preko noći, a u budućnosti trebamo donijeti Zakon o lobiranju, rekao je ministar Bošnjaković uz napomenu da je važan pravosudni epilog, da bude procesuirano brzo i da se primjerom pokaže da će država sankcionirati nepoželjna ponašanja, ali moramo imati na umu su to složeni procesi gdje cijeli niz dokaza treba provesti, gdje je dolazilo do ukidanja i vraćanja predmeta na ponovno suđenje, gdje u pravilu i ima veliki broj okrivljenika i ti se procesi u tehničkom smislu nekad ne mogu provesti brzo.
Cijeli niz stvari su napravljeni u borbi protiv korupcije, treba kao primjer navesti Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti i osiguranje prostora za USKOK nakon dugog niza godina. Trudimo se osigurati normativne i materijalne uvjete da postupci idu brže, međutim nitko od izvršne vlasti ne vodi te postupke i slažem se s mišljenjem da postupke u tijeku ne treba komentirati. Pravosuđe treba ostaviti da u miru radi svoj posao, mediji trebaju na objektivan i nesenzacionalistički način izvijestiti javnost što se u nekom predmetu dešava, naveo je ministar Bošnjaković.

Na temu rada Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, ministar je naveo da je ova Vlada osigurala veći proračun za rad Povjerenstva nego ijedna Vlada prije, dakle materijalni uvjeti su osigurani, te da normativni okvir vezani uz djelovanje i rad Povjerenstva treba još primjerenije i jasnije urediti.
Što se tiče aktualnih dnevnopolitičkih tema ministar Bošnjaković je naveo da postupke DORH-a nije komentirao, ali jednako kao i premijer traži da se utvrdi tko je „probio mjere“ čisto radi budućnosti, da se to više ne događa i da jednaki kriteriji moraju vrijediti za sve te je ponovio da je državna odvjetnica izabrana potpuno u skladu sa zakonom.

Uz ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića u emisiji „U mreži prvog“ Hrvatsko radija gostovali su Marin Mrčela, predsjednik GRECO-a (Skupina zemalja za borbu protiv korupcije) i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda te predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović.

Snimku emisije Hrvatskog radija „U mreži prvog“ od 06. lipnja 2020. pogledajte u videu ispod.

Video: HRT

Pisane vijesti