Načelnica Kordej gostovala u emisiji „Normalan život“ HRT-a

Načelnica Sektora za propise kaznenog prava Ana Kordej gostovala je 21. veljače u emisiji „Normalan život“ HRT-a na temu kaznene odgovornosti za zloupotrebu društvenih mreža i interneta tj. krađe identiteta.

Govoreći iz perspektive sudske prakse kaznenog prava, načelnica Kordej je navela računalne prijevare putem krivotvorenja ili krađa kartica, neovlašten pristup tj. hakiranje koje može dovesti i do vrijeđanja časti i ugleda te narušavanje privatnosti kao najčešće slučajeve zlouporabe interneta i napose društvenih mreža.
Na posebno pitanje voditeljice Ane Tomašković o proceduri prilikom zlouporabe interneta, načelnica Kordej je navela da blaži oblici krađe profila ne moraju biti kazneno djelo, ali je važno prijaviti policiji da bi na stručan način izuzela digitalne tragove, utvrdila identitet žrtve i dostavila prikupljene dokaze i dokumentaciju nadležnom državnom odvjetništvu, posebno naglasivši da je kazneno pravo posljednje sredstvo zaštite korisnika, trebamo primarno raditi na odgovornom korištenju interneta.

Osim načelnice Sektora za propise kaznenog prava Ane Kordej u emisiji „Normalan život“ su sudjelovali i Valerija Golubić iz Ravnateljstva policije, Službe za kibernetičku sigurnost, Branka Bet Radelić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka i Dalibor Vlaho, predsjednik Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, a snimku cijele emisije pogledajte ispod teksta.



Pisane vijesti