Pomoćnik Crnčec gostovao u emisiji "Veterani mira" HRT-a

Pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec gostovao je 15. veljače u emisiji Veterani mira HRT-a na temu pomoći logorašima srpskih logora Domovinskog rata.

Ministarstvo pravosuđa u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja poslalo je Vladi RH prijedlog Odluke za osnivanje međuresornog Povjerenstva koje bi pomoglo Hrvatskoj udruzi logoraša srpskih koncentracijskih logora u njihovim pojedinačnim tužbama pred beogradskim i zagrebačkim sudom za dobivanje naknade za ono što su pretrpjeli u logorima. Glede tužbi koje je beogradski sud odbacio, pomoćnik Crnčec je izjavio: "Naši logoraši trebaju ustrajati na iscrpljivanju svih pravnih sredstava pred srpskim pravosuđem kako bi se moglo doći i do Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu".
Povjerenstvo koje bi trebalo logorašima u njihovoj borbi pružiti pravnu i svaku drugu pomoć predvodio bi ministar pravosuđa, a sastojalo bi se od ministra hrvatskih branitelja te predstavnika ministarstva unutarnjih i vanjskih i europskih poslova, državnog odvjetništva, ureda zastupnice Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava i predstavnika hrvatske udruge logoraša te je planirano da s radom i osnivanjem stručnih tijela počne vrlo brzo, odmah po odluci Vlade.

Hrvatski sudovi, prema međunarodnom običajnom pravu, nisu nadležni za ove pojedinačne tužbe jer strana država uživa imunitet pred našim sudovima te će logoraši morati biti ustrajni u svojoj borbi pred srpskim sudovima. O nestalima i procesima logoraša će se svakako voditi računa i prilikom pretpristupnih pregovora Republike Srbije Europskoj Uniji. Isticat ćemo i prigovore oko srpskog Zakona o univerzalnoj nadležnosti i neprocesuiranja po zapovijednoj odgovornosti te će morati ispuniti sve pravne standarde kao i Hrvatska i pokazati da žele biti pravna država, između ostalog je istaknuo pomoćnik Crnčec.

U emisiji "Veterani mira" su osim pomoćnika Crnčeca još sudjelovali i glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža i predsjednik Udruge logoraša Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić, a isječak emisije s temom pomoći logorašima pogledajte u videu ispod teksta.

 

Pisane vijesti